Resiinihapoilla viruksia vastaan

Resiinihapot
 

Hankkijan rehuissa on käytetty resiinihappoihin perustuvaa Progres-rehuainetta jo vuodesta 2014. Progres-lisäys rehuun nopeuttaa tutkitusti broilereiden ja porsaiden kasvua, parantaa emakoiden porsastuotantoa ja vähentää tulehduksellisia ongelmia vastapoikineilla lehmillä. Koeputkioloissa Progres vähentää tehokkaasti monien taudinaiheuttajabakteerien kasvua, ja eläimelle syötettynä se tasapainottaa suoliston mikrobiyhteisöä.

Resiinihapot tuhoavat tehokkaasti vaipallisia viruksia

Hankkijan laaja tutkimusohjelma resiinihappojen tutkimiseksi on nyt osoittanut, että resiinihapot tuhoavat tehokkaasti vaipallisia viruksia, kuten esimerkiksi influenssa A-virusta ja Covid-19 -koronavirusta, ja pikkulapsia sairastuttavaa RS-virusta.

Tutkimus suoritettiin Pohjois-Irlannissa, Queen’s University Belfast -yliopistossa, ja se on julkaistu vertaisarvioidussa tiedelehdessä. Yhteistyötahona oli myös suomalainen Forchem Oy -yritys, joka valmistaa resiinihappotuotteita Raumalla sijaitsevassa mäntyöljytislaamossaan.

Viruksia koskevassa tutkimuksessa ei ollut kyse kotieläinten ruokinnasta, vaan puhdistusaineisiin liittyvän innovaation kehittämisestä. Kuten kaikki olemme koronaviruspandemian aikana oppineet, käsien desinfiointi ja oman ympäristön pintojen puhdistus ovat tärkeitä keinoja suojautua hengitystieinfektioilta.

Resiinihapposaippua on nimensä mukaisesti resiinihappoja sisältävää saippuaa, jota voidaan lisätä puhdistus- ja desinfiointituotteisiin. Rasvaliukoisina yhdisteinä resiinihappoja voi lisätä myös käsidesin tyyppisiin, alkoholipohjaisiin desinfiointituotteisiin.

Resiinihappojen viruksia tappava vaikutus toimii kaikenlaisilla pinnoilla

Tutkimus osoitti, että resiinihappojen viruksia tappava vaikutus toimii kaikenlaisilla pinnoilla, ja kestää jopa 7 vuorokautta. Eli jos vaikkapa teräspinnan pyyhkii resiinihappoja sisältävällä alkoholipohjaisella desinfiointiaineella, niin resiinihappoja jää pinnalle alkoholin haihduttua. Resiinihapot tappavat pinnalle laskeutuvia vaipallisia viruksia jopa 7 vuorokauden ajan käsittelystä. Tämä merkittävä havainto tarjoaa monenlaisia sovellusmahdollisuuksia niin sairaaloille, teollisuuslaitoksille kuin kotitalouksillekin.

Resiinihappojen tappava vaikutus vaipallisille viruksille oli yhtä hyvä jääkaappilämpötilassa, huoneenlämmössä kuin 37°C lämpötilassa, ja vaikutusajaksi riitti 5 minuuttia. Resiinihappojen pitoisuus tutkituissa liuoksissa oli 2.5%.
Tutkijoiden mukaan resiinihapot tuhoavat vaipallisten virusten vaipan, eli rasvahappoja sisältävän ulkokerroksen. Nämä virukset tunkeutuvat kohdesolun sisään nimenomaan vaipan rakenteiden avulla, ja ilman toimivaa vaippaa ne menettävät kykynsä infektoida soluja.

Luonnollinen jatkokysymys tälle tutkimukselle on, että voisivatko resiinihapot vähentää samojen virusten määrää myös eläimen tai ihmisen elimistössä. Tätä ei ole tutkittu, eikä siitä ole mitään viitteitä. Elimistössä olleessaan virukset ovat enimmän aikaa solujen sisällä suojassa, eikä niihin silloin voi resiinihappojen kaltaisilla yhdisteillä vaikuttaa. Mutta resiinihapoilla saattaa jatkossa olla merkitystä ympäristön viruskuorman vähentämisessä, puhdistus- ja desinfiointituotteisiin lisättynä.

Viite tutkimukseen:
Stephen H. Bell, Derek J. Fairley, Hannele Kettunen, Juhani Vuorenmaa, Juha Orte, Connor G. G. Bamford, John W. McGrath (2021) Rosin Soap Exhibits Virucidal Activity. Microbiol Spectrum, 9(3): e01091-21. doi: 10.1128/spectrum.01091-21