Skagen-syysvehnästä korjattiin huippusato

Skagen-syysvehnä

Janne Sahi Viroilla kylvi Skagen-syysvehnän heti syyskuun alussa 2018. Esikasvina lohkolla oli aikainen ohra. Siemenen kylvömäärä oli 230 kg/ha, mikä on tavanomaista vähemmän johtuen siemenen korkeasta tuhannen jyvänpainosta (47 g). Kylvön yhteydessä annettiin YaraMila Y 3 120 kg/ha.

Syksyllä kasvusto käsiteltiin lumihometta vastaan. Janne kertoi, että Skagen talvehti erittäin hyvin eikä keväällä oraissa ollut havaittavissa lumihomevaurioita. Hän koki, että syyvehnäkasvusto kannattaa jatkossakin ruiskuttaa lumihometta vastaan, kun se vaikuttaa oraiden talvehtimiseen.

Keväällä kasvusto lannoitettiin YaraMila Y 3:lla 400 kg/ha. Lannoituksen jälkeen oraat pensoivat todella hyvin, mikä kompensoi harvempaan kylvettyä kasvustoa. Kasvukauden aikana tehtiin ainoastaan rikkakasvientorjunta. Koko kesän ja heinäkuun lämpimän ja kuivan sään vuoksi tautientorjuntaa ei tehty. Tiheä kasvusto ja kuiva sää hillitsi myöhemmin itäneiden rikkakasvien kasvua. Skagen puitiin syyskuun alussa 2019.

Jannen palaute syysvehnästä: "Pitää oikeen kehua Skagenia. Kuvassa puidaan lohkoa, joka tuotti n. 8 000 kg hehtaarisadon, mikä on erittäin kova sato Virroille." Skagenin puintikosteus oli 17 % ja hehtolitrapaino 80 kg.