Syyskylvöiset kasvit vaihtoehtona myöhäisille kevätviljan kylvöille

Kylvöt ovat runsaiden kevätsateiden takia venyneet normaalia pidemmälle aikajaksolle niin viljan pääviljelyalueella Etelä- ja Länsi-Suomessa kuin muuallakin. Osa pelloista on kuivunut hitaasti kylvökuntoon, ja kaikille lohkoille ei ole vieläkään päästy. Myös uusintakylvöjä on jouduttu tekemään ja moni on muuttanut kylvösuunnitelmaa.

Myöhäisille kevätviljan kylvöille vaihtoehtona on varautua syysviljojen kylvöön. Syysviljoilla on monia etuja kevätviljoihin nähden, kuten suurempi satopotentiaali ja ne selviävät haasteellisista keväistä kevätviljoja paremmin. Hyvä suunnitelma on kesannoida pelto ja kalkitsemalla sekä muilla perusparannustoimenpiteillä valmistaa maa syysrapsia tai -viljoja varten. Myös esimerkiksi italianraiheinällä voi kylvää yksivuotisen rehunurmen, joka lopetetaan ajoissa, ja sen jälkeen lohko kylvetään syysrapsille tai -viljoille.

Hankkijan valikoimassa on talvenkestäviä ja vahvajuurisia syysrapseja. SY Alibaba on Syngentan jalostama hybridisyysrapsi, jonka voimakas kasvuun lähtö syksyllä takaa rehevän kasvuston ja vahvan juuriston kehittymisen. Voimakas juuristo lisää talvenkestävyyttä. SY Alibaban kylvöajankohta on sama kuin muilla syysrapseilla. Syksyllä tehty kasvunsäädekäsittely on parantanut talvenkestoa. Lajike on kestävä möhöjuuren tautikantoja P1 ja P3 vastaan. Ruiskutus pahkahometta ja kuivamätää vastaan on tarpeen tautipaineen kasvaessa ja kasvuston ollessa erittäin rehevä. Lajike aloittaa kukinnan aikaisin, mikä vähentää nuppuvaiheen rapsikuoriaisille altista aikaikkunaa. DK Impression CL on korkean satopotentiaalin Clearfield -hybridisyysrapsi. Impressionin talvenkestävyys perustuu verkkaiseen kasvuun lähtöön ja lähelle maata jäävään lehtiruusukkeeseen. Impression soveltuu erityisesti aikaisiin kylvöihin. Lajikkeen öljypitoisuus on korkea. DK Seax on samantyyppinen, maltillisesti versova ja matalakasvuinen, satoisa hybridisyysrapsi.

Hankkijan valikoima syyskylvöille

Syysöljykasvit:
Syysrypsi Legato
Hybridisyysrapsit SY Alibaba, DK Impression CL, DK Seax

Syysvehnä:
Botnica, myös luomu
Skagen, myös Vibrance-peitattuna

Syysohra:
KWS Kosmos, populaatio
SY Galileoo, hybridi UUTUUS

Syysruis:
Reetta (myös luomu), populaatio
Dankowskie Turkus, populaatio
KWS Vinetto, hybridi