Uljas kuivien olosuhteiden satotykki

Uljas ohra

Siemenviljelijä Juha Strömberg Porista viljeli monitahoista Uljas-ohraa. Hän kiinnostui viljelemään lajiketta sille ominaisen satoisuuden ja suuren jyväkoon vuoksi.

Uljas kylvettiin toukokuun alussa. Lohkojen savisemmat kohdat olivat kuivuneet liikaa, joka vaikutti kasvuun lähtöön. Viljelylohkojen pääasiallinen maalaji oli hieno hieta. Juhan kokemuksen mukaan Uljas menestyy jäykilläkin savimailla ja eloperäisillä lohkoilla. Kylvöjen jälkeen sadetta saatiin kohtuullisesti ja keskikesällä, kesä heinäkuussa, oli lämmin ja lähes sateeton kausi.

Uljas kasvustoon Juha perusti kasvunsäädekäsittelyn 0-ruudun ja muulle kasvustolle tehtiin käsittely kesäkuussa. Jälkeenpäin Juha totesi, että tehty käsittely oli tarpeellinen, mutta vallitseviin olosuhteisiin ja kasvin stressitilaan nähden käytetty annostus oli liian suuri. Alhaisesta tautipaineesta huolimatta kasvustolle tehtiin kaksi tautiainekäsittelyä ensimmäinen Elatus Eralla ja toinen punahomeruiskutus tähkälle Proline:llä. Viimeiseen käsittelyllä haluttiin etenkin varmistaa jyväkoko ja sadon määrä.

- Kesällä näytti siltä ettei kasvustosta saada kunnon hehtaarisatoa. Korsi jäi tänä vuonna normaalia lyhyemmäksi kuivuuden vuoksi. Puinnin jälkeen oli positiivinen yllätys kun keskimääräiseksi hehtaarisadoksi saatiin 7 190 kg/ha. Syksyllä tähkässä ei ollut havaittavissa ränsistymistä, mikä johtunee kasvunsäädekäsittelystä, Juha summa loppujen lopuksi onnistunutta kasvukautta.

Juha oli tyytyväinen lajikkeeseen ja Uljasta tullaan jatkossakin viljelemään tilalla.

Viljelytoimenpiteet 2019

Kylvö: 3-6.5.2019
Kylvöala: 55 hehtaaria
Kylvömäärä ja lannoitus: siementä 245 kg/ha, kylvölannoitus Yara Mila Y 3 500 kg/ha.
Kasvinsuojelu ruiskutukset:
I 3.6.: Premium Classic SX 15 g/ha, Starane 333 HL 0,25 l/ha, Starphos MnP 2 l/ha ja YaraVita Gramitrel 1 l/ha.
II 16.6.: Cerone 0,3 l/ha, Moddus M 0,2 l/ha, Elatus Era 0,5 l/ha, Multiple 0,75 l/ha
III 4.7.: Proline 0,6 l/ha, Typpiliuos 7 l/ha
Puinti: 18. - 30.8.2019
Sato: 7 190 kg/ha (kosteus 14 %)
Laatutulokset: Hehtolitrapaino 72,4 kg, tuhannen jyvän paino 50,01 g, tärkkelys-% 60,6 (Täyttää Altian kriteerit)

Uljas ohra
Kasvunsääde käsittely lyhensi huomattavasti Uljaan kortta.