FieldView-sovellus osoitti kasvitautien torjunnan tulleen tarpeeseen

Oletko miettinyt miten eri lannoitusstrategiat, kasvinsuojeluohjelmat tai toimenpiteiden ajankohdat vaikuttavat onnistumiseen juuri omalla tilallasi? Näiden todentaminen ei ole helppoa, koska jokainen tila ja pelto on erilainen.

Bayerin FieldView on tehokas työkalu modernille maataloudelle; uusi digityökalu auttaa viljelijöitä parantamaan tuottavuuttaan, vähentämään ympäristövaikutuksia ja tekemään älykkäämpiä päätöksiä kasvinviljelyssä. FieldView kerää, tallentaa ja visualisoi tietoa eri työkoneiden päätteistä merkistä riippumatta. Sovellus tarjoaa helpon tavan analysoida kokeiden tuloksia ja vertailla eri käsittelyjen tehokkuutta. Viljelijät voivat tehdä tietoon perustuvia päätöksiä ja optimoida tuotanto­panoksien käyttöä tulevaisuudessa.

ChristianStjernvall
Christian Stjernvallin tilalla Mäntsälässä on kokeilussa Bayerin FieldView-sovellus.
Elias-Heliander
Elias Heliander tarkastaa kasvitautitorjuntaruiskutuksen vaikutuksia testilohkolla.

Käytännön testaamista ja koetoimintaa tilatasolla

Christian Stjernvallin tilalla Mäntsälässä on kokeilussa Bayerin FieldView-sovellus. Tänä vuonna sovelluksen avulla selvitettiin erilaisten kasvitautien torjuntastrategioiden vaikutusta ohran satoon. Stjernvallin tilalla testattiin kahden ruiskutuksen strategiaa mallasohralle. Rikkaruiskutuksen yhteydessä (26.6.) tankkiseokseen lisättiin Amistar 0,3 l/ha + Input 0,4 l/ha tautiaineita sekä myöhemmin lippulehdelle (11.7.) ruiskutettiin uutta Variano Xpro-tuotetta 0,5 l/ha.

– FieldView:n arvokkain juttu on se, että pystyn kiireessä mittaamaan tehtyjä toimenpiteitä ilman lisätyötä. Talvella kerkeän rauhassa analysoimaan toimenpiteitä ja tekemään kerättyyn tietoon perustuvia päätöksiä, kertoo Christian.

FieldView-sovelluksen ansioista käsittelyt tallentuivat gps-paikkaan sidottuna ja niitä pystytään analysoimaan satokartan avulla. Verkkolaikkutautia löytyi kasvustosta, joka ei saanut kasvitautien torjunta-ainetta laisinkaan. Satotuloksien perusteella pelkästään rikkaruiskutuksen yhteydessä tehty tautitorjunta oli lisännyt sadon määrää noin 850 kg/ha (ks. kuva 1). Pelkkä lippulehtiruiskutus antoi noin 1350 kg/ha satovasteen. Kahden tautitorjuntaruiskutuksen strategia oli selkeästi satoisin antaen 2300 kg/ha lisää satoa.

– Aikaisemmin olen kuvitellut pärjääväni pelkällä lippulehtiruiskutuksella. Tuloksien perusteella huomasin kuitenkin, että runsasmultaisilla mailla pelkkä peittaus ei riitä pitämään verkkolaikkua riittävästi kurissa, toteaa Christian.

Vaikka Mäntsälässäkin kesäkuun kuuma ja kuiva ajanjakso rokotti satopotentiaalia, oli intensiivisempi tautitorjunta hyvin kannattavaa.

Kesän aikana eri käsittelyjen todellista vaikutusta satoon on silmämääräisesti vaikea arvioida. Ainoastaan käsittelemätön alue erottui selkeästi. Tämän takia digitaalisen teknologian integrointi maanviljelyyn on tulevaisuuden avain menestykseen, ja FieldView on tässä suhteessa merkittävä apuväline.

Fieldwiev-kaavio-Xpro
Eri tautitorjunta-ruiskutusten satotasot.

Mikä FieldView?

Bayerin FieldView-työkalu on käytössä ympäri maailmaa erilaisilla maatiloilla. Työkalua on testattu menneenä kesänä kuudella maatilalla Suomessa. Tiloilla testattiin työkalun sopivuutta eri työkoneiden kanssa sekä jokaisella maatilalla tehtiin kasvinsuojeluaineiden testausta. Fieldview on toistaiseksi testikäytössä kasvinsuojelukokeiden tekemistä varten. Kaupallinen versio työkalusta tulee Pohjoismaiden markkinoille arvioiden mukaan muutaman vuoden sisällä.

Fieldview-satokartta
Fieldview näkymä satokartasta. Eri käsittelyt rajattuina.

Laadukkaan ohran tautitorjuntastrategia

1. T1-ruiskutus
Input + Amistar ➝ Input sisältää uuden tehoaineryhmän tehoaineen vankistamaan tautitorjunnan tehoa ja estämään torjunta-ainekestävyyden syntyä, Amistar viherryttää kasvustoa kesäkuun stressaavissa oloissa.

2. T2-ruiskutus
Inspiro Pack ➝ uusi kolmen tehoaineryhmän kasvitautitorjuntapaketti kaikille viljoille, sisältää SDHI-aine fluopyraamia joka viherryttää ja antaa pidemmän suojan tauteja vastaan.

Teksti: Minni Tarkkanen, Bayer