Tähkäruiskutuksella saatiin laadukkaampaa rehuohraa

Tänä kesänä Iso-Kouvoilla testattiin Feedway-rehuohralla jaettua kasvitautien torjuntaa, jossa jälkimmäinen kasvitautiruiskutus tehtiin ohran tähkävaiheessa, kukinnan aikana.

Iso-Kouvon sikatilalla on asioihin perehtynyt ja laadukas tekemisen meininki kotoisen rehun tuottamisessa tilan pelloilla. Laadukas, pulleajyväinen ohra on se, mistä siat pitävät ja mitä tavoitellaan suuren sadon lisäksi. Kotoisen rehun tuotannossa viljellään uusimpia lajikkeita sekä panostetaan huolelliseen kasvinsuojeluun.

"Hehtolitrapaino oli kolme kiloa suurempi tähkäruiskutetussa kasvustossa"

 
Iso-Kouvon tilaa viljelevä Juha Kouvo ja Hankkijan Tuula Honkamaa pellolla tekemässä haastattelua kesällä pilvisellä säällä.– Erityisesti emakkojen rehussa ei saa olla toksiineja ja tähkäruiskutuksella niitä voidaan estää. Lihasikojen kannalta tärkeää on korkea hehtolitrapaino, jota nostettiin kolmella kilolla tämän vuoden kokeessa, Iso-Kouvon tilaa viljelevä Juha Kouvo kertoo.

Tuula Honkamaa Hankkijalta vieraili kasvustossa useaan otteeseen kasvukauden aikana, ja vaikeasta kasvukaudesta huolimatta tähkäruiskutuskoe tehtiin suunnitelmien mukaan.

 – Puinti oli nyt syyskuun lopulla, ja satotaso oli koko lohkolla aika tasainen. Hehtolitrapaino oli kolme kiloa suurempi tähkäruiskutetussa kasvustossa. Don-toksiineja ei esiintynyt kuivan kesän ansiosta, mutta T2- ja HT2-toksiineja oli ruiskuttamattomassa kasvustossa yli 350 ug/kg ja se on yli suositusten, tähkäruiskutetussa oli alle 95 ug/kg. Kun sato käytetään tuoreviljaksi, ei kuivauksella ja lajittelulla voida vaikuttaa toksiineihin. Tämän vuoksi kukinnan aikainen tähkäruiskutus on tärkeä toimenpide, jolla varmistetaan rehuohran mahdollisimman laadukas sato, kertoo Tuula kokeen tuloksista.

 

Paranna kotoisen rehun laatua

 

Punahomeet leviävät viljan kukinnan aikana kehittyviin jyviin ja saattavat muodostaa otollisissa oloissa esimerkiksi don-, T2- ja HT2-toksiineja. Punahomeita torjutaan kukinnan aikana tehtävällä protiokonatsoliruiskutuksella. Myöhäinen tähkäruiskutus on nostanut ohran hehtolitrapainoa usealla kilolla aikaisempien vuosien tilakokeissa, sadonlisä on vaihdellut kasvukauden olosuhteiden mukaan muutamasta sadasta kilosta kuuteen sataan kiloon.Iso-Kouvon tilalla testattiin uutta Input-valmistetta tähkäruiskutuksessa. Input on kahden tehoaineen seos, ja se sopii erittäin hyvin kukinnan aikaiseen ruiskutukseen. Normaali lippulehtiruiskutus tehtiin Propulse FX-paketilla, joka on Iso-Kouvoille tuttu ja luotettu tuote ohran kasvitautien torjunnassa


Teksti: Minni Tapola, Bayer
Kuvat: Tuula Honkamaa, Hankkija