Seosrehun hygieniaan kannattaa satsata

Seosrehun lämpeneminen johtuu pilaajamikrobien lisääntymisestä rehussa. Vaikka itse rehu ei ruokintapöydällä lämmetessään silminnähden kulu, sen ravintoarvo kuitenkin laskee. Lämmönnousuun tarvittava energia on pois rehun energiasisällöstä.

Voit parantaa seosrehun hygieniaa seuraavin konstein:

• Tyhjennä vaunu huolellisesti eri sekoituskertojen välillä.
• Tyhjennä ruokintapöytä useammin.
• Erottele aiempaa huolellisemmin kaikki pilaantumapesäkkeet rehukomponenteista ennen niiden lisäystä seosrehuun.
• Jos säilörehu on lämmennyttä, niin leikkaa rehurintamasta kerralla enemmän ja pyri pääsemään syötössä pilaantumisen edelle siten, ettei säilörehu ehdi alkaa lämmetä ennen seosrehuun laittoa.
• Kokeile jättää mäski pois seosrehusta. Samoin olki tai heinä voi olla pilaajamikrobien lähde.
• Lisää seosrehuun AIV Ässä Na:ta 3 l/t estämään pilaajamikrobien kasvua

Näistä toimenpiteistä kannattaa valita omalle tilalle parhaiten sopivat huomioiden samalla, että lisätyö pysyy kohtuudessa. Usein on kustannustehokkaampaa käyttää seosrehussa sopivaa säilöntäainetta kuin esim. sekoittaa seosrehu useammin.

Pyri estämään pilaajamikrobien kasvu rehunteon kaikissa vaiheissa

Seosrehun lämpeneminen heijastaa usein säilörehun lämpenemisherkkyyttä. Tällöin kannattaa tarkistaa säilörehun teon vaiheet ja pyrkiä estämään pilaajamikrobien kasvu rehunteon kaikissa vaiheissa. Esimerkiksi paalirehu voi olla lämpenemisherkkää, jos muovikerroksia ei ole riittävästi, muoveissa on reikiä, paali on löysä tai säilönnässä ei ole käytetty kemiallisia säilöntäaineita.

AIV Ässä Na – Pidä seosrehu viileänä