Nurmen rikkakasvien torjuntaan on monia keinoja

Nurmen rikkakasvientorjuntaa on aina ajankohtaista miettiä. Peltokanankaali, voikukka, lemmikki, saunakukka ja nokkonen heräilevät heti talven väistyttyä. Siinä vaiheessa kun rikkakasvit ovat jo itäneet ja lähteneet kasvuun nurmen seassa, rikkakasvit kannattaa torjua käyttämällä Primus XL:ää. Primus XL on lehtivaikutteinen, joka tehoaa laajasti nurmien yleisimpiin rikkoihin ja toimii myös viileämmissäkin olosuhteissa. Primus XL:n varoaika on 7 vrk. Ariane S soveltuu ongelmarikkojen torjuntaan nurmesta, mikäli on aikaa odottaa 30 vrk:tta ennen kuin nurmea tarvitsee tehdä rehuksi tai päästää eläimiä laitumella.

Mikäli rikkakasvit valtaavat alaa nurmelta tällä on monia vaikutuksia nurmen ja maidon tuotantoon; nurmen satopotentiaali pienenee, nurmen uusintaväli tihenee, syötävä rehumäärä pienenee, nurmirehun sulavuus heikkenee ja osa rikkakasveista on jopa myrkyllisiä tai haitallisia eläinten terveydelle. Rikkakasvien torjuntakynnys on hyvin alhainen 5 -10 % torjuttaessa haitallisia lajeja (kanankaaleja, niittyleinikkiä, taskuruohoa tai ohdaketta) ja lievästi haitallisten lajien torjuntakynnys on 10-15 % (voikukka, peltolemmikki, hierakka).

Paras rikkakasvien torjuntakeino on kuitenkin tehdä nurmen perustaminen hyvin, huolehtimalla että nurmikasvusto saa hyvän lähdön. Täystiheä nurmi ei jätä tilaa rikoille kasvaa ja kehittyä. Rikkakasvien määrään voi vaikuttaa myös hyvällä viljelykierrolla sekä nurmilajikevalinnalla.

 

Päivi Peltovuori,
Corteva Agriscience