Voikukan torjunta nurmissa

Nurmen yleisin rikkakasvi on voikukka

Erityisesti kuivina ja lämpiminä kesinä voikukka leviää voimakkaasti siementen välityksellä ja vuoden 2018 kuivan kesän seurauksena voikukkaa näkyi runsaasti 2019 ruiskuttamattomissa nurmissa. Kesän 2019 ollessa myös kuiva voidaankin olettaa, että tulevana keväänä voikukan torjunta-tarpeen arviointi aikaisin keväällä on erittäin tarpeellista sadon maksimoimiseksi. Voikukan yhdessä kukinnossa, mykerössä, voi olla tyypillisesti noin 200 siementä ja tavallisessa peltomaassa on aina runsas voikukan siemenpankki. Voikukan torjuntakynnys ylittyy kuin neliöllä kasvaa yli 10 voikukkaan.

Voikukka nurmessa
Voikukan siemenet

Peltomaassa on yleisesti runsas voikukan siemenpankki ja se täyttää nopeasti nurmen aukkopaikat. Yksi voikukan mykerö tuottaa tavallisesti noin 200 siementä.

Pieni määrä voikukkaa nurmessa ei ole haitallista, mutta suurina määrinä se heikentää nurmen satotasoa ja maittavuutta. Voikukka ei tuota riittävästi satoa suhteessa sen viemään kasvutilaan. Onneksi voikukan torjunta on helppoa ja se saadaan tehokkaasti torjuttua nurmesta Primus XL valmisteella. Primus XL annoksella 1 l/ha tehoaa voikukan lisäksi myös muihin nurmella yleisiin rikkakasveihin, mm. peltokanankaaliin, vesiheinään eli pihatähtimöön (myös pienannosaineille kestävään), saunakukkaan, lemmikkiin , hevonhierakkaan, leinikkiin ja nokkoseen. Rikkakasvitorjunnan ajankohtaa suunniteltaessa tulee ottaa huomioon torjuttavan rikkakasvin kasvuaste. Primus XL tehoaa ruiskutushetkellä itäneisiin voikukkiin ja joiden kukkavarsi ei ole alkanut kasvaa. Voikukan kukkiessa ruiskutusajankohta kannattaa siirtää ensimmäisen tai toisen niiton jälkeen tehtäväksi. Primus XL sopii takkiseoksiin YaraVita lehtilannoitteiden kanssa.

Liittyvät tuotteet