Perusta kaunis kivikkopuutarha

Perusta kaunis kivikkopuutarha

Perusta kaunis kivikkopuutarha pihan haastavaan kohtaan. Kallioiset paikat, maakummut ja paahteiset hiekkamoreenialueet saa kukoistamaan oikeilla kasvivalinnoilla. Ankkuroi sinne tänne kiviä ja tee sora tai katepolkuja. Niiden rinnalla kasvit näyttävät entistä paremmilta. Monenlaiset pensaat, havut, koristeheinät ja perennat viihtyvät kivikossa, kun valitset oikeat kasvit oikealle kasvupaikalle. Selvitä maalaji sekä valo-olosuhteet, ja etene niiden perusteella. Mitä tarkemmin kasvivalinta on tehty kasvupaikka huomioiden, sen vähemmällä maanmuokkaamisella selviää.


Kuva: Kekkilä

Kuva: Kekkilä

Kivikkokasvit kukoistavat jopa paahteessa

Kivikko on paahteisen ja kuivan paikan pelastus. Monet kivikkokasveista viihtyvät parannetussa hiekkamoreenimaassa. Kuivuus ei näitä kasveja kiusaa. Istutuskesänä kivikkokasvit vaativat kastelua, mutta sen jälkeen kasvit pärjäävät omillaan. Kasvivalikoima kivikkoon on laaja. Monet kivikon perennoista ovat matalia. Jotta lopputulos ei olisi tasapaksu, kannattaa joukkoon istuttaa muutama pensas ja korkeita koristeheiniä. Kuivassa kivikossa viihtyvät erilaiset angervopensaat kuten keltajapaninangervo sekä heidet, kuten purppuraheisiangervo.

Perusta kaunis kivikkopuutarha havuille ja heinille

Savinen ja multainen maa taipuu parhaiten kivikoksi, jossa kasvaa pieniä havuja ja koristeheiniä. Puuvartiset kasvit näyttävät hyvältä ympäri vuoden. Pienilläkin havuilla on sen verran kokoa, että iso alue kasvittuu ripeästi. Kivikkoa perustettaessa on tärkeää puhdistaa koko alue rikoista huolellisesti. Näin hoito on jatkossa helpompaa.


Kuva: Kekkilä

Kuva: Kekkilä

Näin onnistut

Ryhmittele isoja ja pienempiä kiviä ja mieti paikka sorapolulle. Kulkuväylän ei tarvitse olla kivikossa leveä. Polun tehtävä on helpottaa hoitoa ja tuoda hieman ilmaa istutusten väliin. Kivikon luonteeseen sopii parhaiten mutkitteleva polku. Upota kivet 1/3 verran maahan. Silloin kivet eivät näytä siirretyltä tai päälleliimatulta. Kun kivet ja polku ovat valmiit, on aika siirtyä kasveihin.
Tee kasveille isoja ja yhtenäisiä alueita kivien lomaan. Havut tarvitsevat noin 40 senttiä ravinteikasta ja hapanta multaa. Käännä olemassa oleva pohja pistolapion terän syvyydeltä. Sekoita joukkoon havu- ja rhodomultaa, ja muotoile kasvualustasta kohopenkki, joka laskee kohti reunoja. Käytä perennoilla ja koristeheinille kalkittua ja ravinteikasta puutarhamultaa. Sopiva kasvualustan paksuus on 20–40 senttiä riippuen kasvin koosta.

Kuva: Kekkilä