Ruukkupuutarha - vinkkejä perustamiseen

Ruukkupuutarha - vinkkejä perustamiseen

Kuva: Kekkilä

Ruukkupuutarha on mahdollista perustaa minne tahansa. Ruukkupuutarhan avulla on helppo tuoda vehreyttä ja viihtyvyyttä terassille tai parvekkeelle. Pienikin tila piristyy ruukkuryhmästä. Ruukkupuutarha on myös oiva pika-apu pihaan, joka kaipaa runsautta ja elävyyttä. Ruukkuihin voi istuttaa sekaisin kesäkukkia, perennoja, viherkasveja, yrttejä ja vihanneksia. Yhdistele ennakkoluulottomasti ja loihdi näyttävä kokonaisuus!

Ruukkupuutarhan tyyli ja tunnelma

Ruukkupuutarhan tyyliä on helppo muokata ruukku- ja kasvivalinnoilla. Valitse jokin yhdistävä tekijä, kuten ruukun tai kasvin väri tai muoto, ja pidä kiinni teemasta. Näin lopputulos pysyy tyylikkäänä. Ruukkupuutarhan avulla onnistuu yhtä hyvin moderni ja selkeälinjainen kokonaisuus kuin runsaan romanttinen tyyli.
Käytä kesäkukkien lisäksi erilaisia perennoja sekä trendikkäitä heiniä. Myös vähään tyytyväiset mehikasvit viihtyvät ruukuissa loistavasti. Pienet rungolliset koriste- ja hedelmäpuut tuovat istutusryhmään ryhtiä ja korkeutta. Eksoottinen viikuna tai persikka tekee koko ruukkuryhmästä mielenkiintoisen.

Kuva: Kekkilä.

Näyttävä ruukkupuutarha - kokoa ruukut yhteen

Asettele ruukut ryhmiin, silloin ruukkupuutarha näyttää runsaalta ja kutsuvalta. Ruukkujen avulla on helppo jäsentää tilaa ja luoda erilaisia soppeja pienenkin tilan puutarhaan. Ruukkuja siirtämällä on mahdollista luoda aina uudenlaisia kokonaisuuksia. Ota tämä huomioon jo suunnitteluvaiheessa, sillä saatavilla on monenlaisia ruukkuja raskaista helposti siirreltäviin.
Hyödynnä kerroksellisuutta ja istuta matalia kasveja korkeiden juurelle. Alaspäin valuvat reunakasvit ryöppyävät kesän kuluessa vuolaina. Ne tuovat runsautta ja estävät samalla pintamullan kuivahtamisen. Eri suuntiin ohjautuva kasvutapa toimii ruukkupuutarhassa hyvin.

Kuva: Kekkilä.

Ruukkupuutarhan hoito

Istuta samaan ruukkuun samankaltaisissa kasvuoloissa viihtyviä kasveja, ja valitse istutusmulta kasvin tarpeen mukaan. Ota huomioon ruukkujen sijoituspaikkaan tuleva valon määrä, sillä tämä ohjaa kasvivalintoja. Erilaiset kasvilajit kukoistavat erilaisissa oloissa.
Pienet ruukut tarvitsevat kookkaita ruukkuja useammin kastelua. Huolehdi, ettei vesi jää seisomaan ruukkuun. Jos vesi ei pääse valumaan pois ruukun pohjassa olevasta reiästä, salaojita ruukku. Riittävän suurissa istutusastioissa kasvuolot ovat paremmat ja kasvien hoitotarve vähenee. Muista myös asianmukainen lannoitus, niin saat nauttia runsaasta kukinnasta mahdollisimman pitkään.

Kuva: Kekkilä.

Ruukkupuutarha - iloa ympäri vuoden

Ruukkupuutarhan näköä ja kokoa voi vaihdella ympäri vuoden. Yhden kasvin lakastuttua se on vaivatonta poistaa ja vaihtaa uuteen. Käytä sekä kukkivia että koristeellisen lehden omaavia kasveja. Näyttävät lehdet ilahduttavat kukinnan jo alkaessa hiipua. Ruukkuryhmää on helppo päivittää vuodenajasta toiseen. Istuta syksyn tullen syyskasveja, sekä koristele ruukkuja oksilla, havuilla ja kausivaloilla.


Kuva: Kekkilä.

Kuva: Kekkilä.