Nips, naps – nyt leikataan pensasaidat

Leikattu lumimarja-aita rajaa tien tehokkaasti nurmialueesta.

Pensasaidat ovat saaneet kasvaa rehevästi koko alkukesän. Nyt tartutaan aitasaksiin ja -leikkureihin ja palautetaan pensaat takaisin muotoonsa.

 
Pensasaita siistitään leikkaamalla uutta kasvua sivulta ja päältä.

Orapihlajat, hernepensaat, aroniat ja muut aitakasvit kaipaavat jo siistimistä. Siihen onkin hyvä ryhtyä heti juhannuksen jälkeen, kun vuosikasvu on ruohomaista. Pensasaitaa saksitaan päältä ja sivuilta niin, että alkukesän kasvua jää noin viisitoista senttiä. Jos aita on jo ”täysikasvuinen” eli se on halutun korkuinen ja levyinen, riittää kun uutta kasvua jätetään pari senttiä.

Leikatessa aita muotoillaan siten, että alaosa on hieman leveämpi kuin yläosa. Silloin alimmatkin oksat saavat tasaisesti valoa ja aita pysyy kauniin vihreänä. Se myös kestää lumen painoa parhaiten, kun helma hieman levenee.

Pitkät aidat leikataan tavallisesti myötäilemään maaston muotoa. Kuitenkin esimerkiksi lyhyessä rinteessä aidan päällinen voi olla koko matkan myös samassa tasossa.

 

Parturoi saksilla tai leikkurilla

Muotoilu onnistuu pensasaitasaksilla tai aitaleikkureilla, joita on myynnissä sekä akku- että sähkökäyttöisinä. Korkeaa aitaa parturoidessa vaihdetaan pitkävartisiin välineisiin tai vastaavasti kiivetään tukevalle telineelle työskentelemään. Esimerkiksi aitaorapihlajasta, siperianhernepensaasta sekä piha- ja unkarinsyreenistä saa halutessaan kasvatettua hyvinkin korkean suoja-aidan. Lumi- ja taikinamarja jäävät luonnostaan matalimmiksi.

Loppukesään mennessä voimakaskasvuisimmat lajit ehtivät jo työntää uutta, pitkää kasvua. Se lyhennetään vastaavasti seuraavana vuonna ennen lehtien puhkeamista. Maalis-huhtikuu onkin siis toinen hyvä aika leikata pihan aitakasvit.

Kun pensasaidan parturoi säännöllisesti, siitä kasvaa tasainen ja tiheä. Se ei vie niin paljoa tilaa kuin vapaasti kasvava aidanne ja sopii siten kehystämään pienempääkin tonttia. Lehtevä aita, vaikka matalampikin, jakaa tehokkaasti tilaa myös tontin sisällä. Samalla se tuo ryhtiä ja muotoa puutarhaan. Särmä aita sopii vaikka vastakohdaksi vallattomasti kukkiville, marjoville ja vapaamuotoisesti kasvaville istutuksille.

Teksti Sari Toikkanen
Kuvat Fiskars ja Sari Toikkanen