Linnunpöntöt

Valmis linnunpönttö on helppo kiinnittää ja se tarjoaa suojaisan kodin linnunpoikasille. Oikea aika pönttöjen laittamiseen on varhain keväällä ennen pesintäaikaa.

Linnunpönttö tulee kiinnittää erittäin tukevasti, jotta linnunpönttö ei heilu kovallakaan myrskyllä. Sopiva aika linnunpönttöjen puhdistamiseen ja kiinnitykseen on aikaisin keväällä ennen kuin linnut ovat ryhtyneet pesimäpuuhiin. Toki linnut voivat hakea suojaa linnunpöntöstä ympäri vuoden.

Linnunpöntön ripustamiseen tarvitaan lupa maanomistajalta. Paras tapa kiinnittää linnunpönttö puuhun on kestävä (uv-suojattu) naru tai sinkitty rautalanka. Linnunpönttö tulee kiinnittää erittäin tukevasti, jotta linnunpönttö ei heilu kovallakaan myrskyllä. Sopiva aika linnunpönttöjen puhdistamiseen ja kiinnitykseen on aikaisin keväällä ennen kuin linnut ovat ryhtyneet pesimäpuuhiin. Toki linnut voivat hakea suojaa linnunpöntöstä ympäri vuoden.

Vanhoista myyteistä huolimatta, linnunpönttöä ei tarvitse ripustaa korkealle puuhun. Perinteisten pikkulintujen, kuten sini-, hömö-, töyhtö-, kuusi- ja talitiaisen linnunpöntön voi hyvin ripustaa 1,5 metrin korkeuteen. Myös toinen linnunpönttöjä koskeva myytti ilmansuunnista ei pidä paikkaansa. Lentoaukon ilmansuunnalla ei ole väliä. Suoraan auringonpaisteeseen linnunpönttöä ei kuitenkaan tule ripustaa, paras paikka on varjossa. Lentoaukkoon tulee olla helppo päästä, joten liian risukkoinenkaan paikka ei ole hyvä linnunpöntölle.