Hankkijan Puutarhan istutussuunnitelma 1

Pensasryhmä aurinkoiselle paikalle

Istutus toimii yhtä hyvin muotoonleikkauksella ja ilman sitä. Leikkaamoton istutus on rennompi
Istutus toimii yhtä hyvin muotoonleikkauksella ja ilman sitä. Leikkaamoton istutus on rennompi ja saat nauttia sadosta ja kukinnasta.

Puilla ja pensailla saa nopeasti näyttävää jälkeä puutarhaan. Yhdistele puuvartisia kasveja ja perennoja rohkeasti. Suuri ryhmä sopii tontin laitaan, näkösuojaksi tai vehreäksi tilanjakajaksi puutarhaan. Saat istutuksesta erityisen särmikkään ja koristeellisen, kun leikkaat angervopensaat ja makeasinikuusamanpallon muotoiseksi.

Kasvit
Norjanangervo 1 kpl
Rinneangervo 5 kpl
Purppuraheisinangervo ‘Tiny Wine’ 2 kpl
Purppuraheisinangervo ‘Diabolo’ 1 kpl
Makeasinikuusama ‘Anja’ 2 kpl
Koristeomenapuu ‘Cowichan’ 1 kpl
Herttavuorenkilpi ‘Spring Fling’ 21 kpl

Tee näin:

Klikkaa kuva suuremmaksi

Tee näin:
1. Tee halkaisijaltaan 5 x 3 metrin kokoinen soikean mallinen istutus aurinkoiselle paikalla. Käännä maata pistolapion lavan syvyydeltä ja sekoita joukkoon ravinteikasta puutarhamultaa. Hyvä kasvualustan paksuus on 40–50 senttiä. Kasvit viihtyvät tuoremultaisessa, rikattomassa ja läpäisevässä kasvualustassa. Parhaaseen lopputulokseen pääset, kun teet kaikille kasveille yhtenäisen pohjan.

2. Asettele taimet paikoilleen istutuskartan mukaan. Juuristo lähtee hyvään kasvuun, kun rikot juuripotin pohjan puukolla. Peitä kasvien juuripaakut mullalla ja tiivistä se juurenniskan ympäriltä käsin hellästi painellen. Istuta ensimmäiseksi koristeomenapuu. Tue puu istutuksen yhteydessä. Siirry sen jälkeen pensaisiin ja istuta lopuksi herttavuorenkilvet.

3. Kastele istutusta 2–3 kertaa viikossa ensimmäisen kuukauden ajan. Sen jälkeen tahtia voi harventaa. Kasvit pärjäävät omillaan seuraavana kesänä. Hoida istutusta kevät- ja syyslannoitteella sekä kalkilla.

4. Leikkaa angervopensaat ja makeasinikuusama pallon muotoiseksi. Pensaat vaativat kaksi leikkausta kaudessa, jotta
lopputulos on tiheäpintainen ja pallomainen muoto. Leikkaa
pensaat aikaisin keväällä ja toista leikkuu juhannuksen
jälkeen.

Teksti ja suunnitelma: Kati Jukarainen, Suunnitteluhortonomi. Kati on suunnitellut Hankkijan puutarhalle kauniit ja helppohoitoiset istutusryhmät. Mukana on istutussuunnitelma, teko- ja hoito-ohjeet sekä kasviluettelo, joiden avulla on helppo toteuttaa näyttävät kukkapenkit. Hyödynnä valmiit istutussuunnitelmat!