Kasvata kukkaloistoa lautaselle

Kääpiösamettikukat

Mikä ihana ajatus koristella kakku pienillä orvokin kukilla. Siitä tulee juhlapöydän katseenvangitsija – kesän kaunein kakku. Syötävät kukat sopivat muuhunkin: kehäkukan värikkäitä terälehtiä voi ripotella salaatin joukkoon ja ruohosipulin pikkuruisia kukkia piirakan päälle. Nyt vain kasvattamaan kukkia, jotta kesällä voi säväyttää leipomuksillaan ja ruuillaan.

Kasvattaminen kannattaa aloittaa kääpiösamettikukasta. Siementen kylvämisellä alkaa olla kiire, sillä niille suositellaan esikasvatusta muualla kuin Etelä-Suomen rannikolla. Esikasvatetut ja karaistut taimet istutetaan yrttitarhan reunakasveiksi tai kukkapenkkiin hallaöiden mentyä. Taimista kehittyy pensasmainen, oranssina tai keltaisena kukkiva kasvusto, josta riittää silmäniloa niin puutarhassa kuin lautasellekin poimittavaksi. Pienillä kukilla ja kukkien terälehdillä somistetaan salaatteja, jälkiruokia tai vaikka kalaruokia. Kukat tuovat niihin sitruunaista aromia.

Krassit ja kehäkukat

Krassitkin on hyvä esikasvattaa eikä hallanarkoja taimia tule kiirehtiä ulos ennen kesäkuuta. Pensaskrassin taimet voi istuttaa kukkapenkkiin tai ruukkuun. Köynnöskrassi kiipeilee puolestaan mielellään säleikköä pitkin. Krassit kasvattavat nopeasti rehevää lehdistöä, jonka lomasta avautuu keltaisia, punaisia tai oransseja kukkia. Niitä voi maistella, samoin kuin lehtiä ja varsiakin. Kiprakan makuisina ne maustavat muun muassa salaatteja. Siemeniä voi puolestaan hyödyntää kapriksen tavoin.

Kunhan maa on lämmennyt, kasvimaan reunalle kannattaa kopistella pussista kehäkukan siemeniä. Kehäkukan tiedetään karkottavan tuhohyönteisiä, joten rivistöstä on suojaa hyötykasveille. Samalla siitä riittää poimittavaa pitkälle syksyyn saakka. Kehäkukkien kukkapohjat ovat kovia, mutta oranssit tai keltaiset terälehdet antavat väriä salaatteihin ja kakku- sekä muffinssitaikinoihin. Kukissa on hivenen pähkinäinen maku.

Orvokit

Monivuotisista kaunistajista syötäviksi sopivat sarvi- ja tuoksuorvokit. Ne esikasvatetaan keväällä tai siemenet voidaan kylvää maahan syyskesällä, jolloin kukkia on odotettavissa vasta seuraavana vuonna. Monivuotisia orvokkeja myydään toki taiminakin, mutta jos niitä hankkii syötäviksi, kannattaa selvittää, ettei niitä ole käsitelty kasvinsuojeluaineilla. Orvokki on kiitollinen, vaikka siitä napsii kakkujen, jälkiruokien ja salaattien koristeita. Se kasvattaa somia, pieniä kukkia ahkerasti koko kesän.

Ruohosipulit

Ruohosipulinkin voi kylvää siemenistä tai istuttaa taimesta. Siitä saa uskollisen, aikaisin keväällä maasta pilkistävän lehtituppaan. Varret viruvat nopeasti pituutta jopa niin, että ne kannattaa keskikesällä leikata muutaman sentin korkeudelta maanrajasta. Sipuli ehtii kasvattaa vielä toisenkin maistuvan sadon ennen syksyä. Yleensä yrttien, kuten myös ruohosipulin, kukkanuput poistetaan, jotta versot ja lehdet säilyttävät aromikkuutensa. Kukkia mielivä voi kuitenkin antaa osan taimista kasvattaa hauskoja, pallomaisia kukintojaan. Niiden violetit, pikkuruisen kukat ovat paitsi kauniita somisteita myös syötävän hyviä.