Linnunpöntön huolto ja ripustaminen

Linnunpönttöjä on kymmeniä eri kokoja ja malleja. Aikaisemmin linnunpönttöjen aukon edustalla saattoi olla tappimainen orsi lepuuttamista varten, mutta siitä on luovuttu siksi, että se helpottaa toisten lintujen tuloa aukolle ja aukon hakkaamista suuremmaksi. Tarkoin rakennetuissa linnunpöntöissä on metallinen vahvistus aukon ympärillä.
Pönttöjen rakentamiseen höyläämätön lauta on hengittävä, lämmin ja suositeltavin pönttömateriaali. Laudan pinnan on oltava karkea, jotta poikaset pystyvät kiipeämään kynsillään suuaukolle. Vettä hyvin kestävä filmivaneri on paras materiaali kattoon ja pohjaan, mutta lautakin käy. Seiniin filmivaneria ei pidä käyttää, sillä silloin poikaset eivät saa liukkaasta pinnasta otetta lähtiessään pöntöstä.

Pienimmät pöntöt on tarkoitettu pienille tiaisille ja kirjosiepolle ja niiden lentoaukon halkaisija saa olla enintään 28 mm. Talitiaiselle ja kirjosiepolle sopiva aukko on 32 mm. Pönttöjä voi ripustaa mihin aikaan vuodesta tahansa. Paras aika kumminkin on varhaiskevät, seuraavaa pesimäkautta ajatellen. Ripustaa voi minne vain, pihaan, metsään tai vaikkapa puistoon. Myös talvella linnut saavat pöntöistä suojaa yöpymiseen ja pysyäkseen lämpimänä. Tähän tarkoitukseen pöntön pohjalle voi laittaa pehmennykseksi sahanpurua tai sammalta.

Pöntön ripustuskorkeus riippuu lajista ja paikan turvallisuudesta. Jos havaittavissa on ilkivaltaa, niin silloin on kiivettävä tikapuilla korkeammalle. Yleisimmillä linnuilla (tiaiset, kirjosieppo) pöntöt voi huollon helpottamiseksi ripustaa melko matalalle eli noin 1,5 - 2 metrin korkeuteen. Ilmansuunnalla ei niinkään ole väliä, mutta lentoaukko on hyvä suunnata pois pahimmasta keskipäivän paahteesta. Emolle tulee raivata esteetön pääsy pöntön suuaukolle. Pönttöjä voi asentaa melko lähelle toisiaan, vaikka lajitovereita ei suvaitakaan aivan vieressä. Mitä enemmän asennat, sitä enemmän on valinnanvaraa lajien kesken.

Linnunpönttöjen puhdistamisen tulee olla sujuvaa ja helppoa. Siksi myynnissä olevissa pöntöissä on helposti avattava etuosa. Suositeltava puhdistusajankohta on syksyllä ensimmäisten pakkasten jälkeen. Puhdistaa voi aina maalis-huhtikuulle saakka ennen seuraavaa pesimäkautta.