Näin onnistut piharakennuksen pystyttämisessä

Vinkkejä Lillevilla-tuotteen pystytykseen

Lillevilla-tuotteet ovat helppoja pystyttää, sillä kaikki tärkeimmät osat, kuten seinähirret, ovat valmiiksi oikean mittaisia ja muotoisia. Ainoastaan se hauskin osuus eli pystytys jää sinulle.

Lillevilla tuotteet ovat ns. kevythirsituotteita, mikä tarkoittaa sitä, että pystytysmenetelmä on saman tyylinen kuin paksummalla hirrellä rakennettaessa. Erona on vain se, että rakentaminen on vielä helpompaa. Tässä vastauksia muutamiin usein kysyttyihin kysymyksiin.

Alla olevat ohjeet ovat yleistasoa. Huomioi maakohtaiset vaihtelut ja käytä oman maasi rakentamistavan/lainsäädännön vaatimusta noudattavia menetelmiä.

 

Miten perustan piharakennukseni?

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mikäli rakennusta ei ole tarkoitus lämmittää on hyvä, että se rakennetaan tuulettuvalle alapohjalle. Pilariperustus tai haltiapalkkiperustus ovat toimivia ratkaisuja. Voit käyttää myös betonilaattaperustusta.

Kaikista malleista on olemassa perustusohjeet. Varmista, että maapohja on suora ja routimaton. Tarvittaessa vaihda routiva maa sorapohjaan, tällä varmistat rakennuksen toimivuuden vuodenajasta toiseen. Kun olet saanut pohjan ja perustuksen valmiiksi, laita ensimmäinen hirsikerta paikoilleen, niin että reunahirret tulevat noin 10 mm perustuspuiden yli. Näin vesi ei valu perustuksiin ja lattialaudat voidaan naulata tukevasti aluspuihin. Tarkista ristimitta ja kiinnitä alimmat hirret aluspuihin. Tämän jälkeen voit jatkaa seinien pystytystä.

Lisävihje: Voit estää veden kapillaarisen nousun perustuspuihin laittamalla esim. kattohuopakaistaleet perustuskivien ja perustuspuiden väliin.

 

Miten käsittelen piharakennuksen, kun se on pystytetty?

Lillevilla-tuotepaketeissa oleva puutavara on käsittelemätöntä, paitsi perustuspuut ja terassilaudat, joihin on käytetty siveltävää puunsuoja-ainetta. Mikäli käyttämässäsi maalissa ei ole sinistymistä ja homehtumista estävää ainetta, käsittele puupinnat ensin tähän sopivalla suoja-aineella. Mökin maalaamiseen voit käyttää joko kuultavaa puunsuojaa tai peittävää maalia. Mikäli käytät maalia, varmista että se soveltuu hirsipintoihin ja ei ole ns. muovikalvoa muodostava. Akryylipintainen maali ei sovellu hirsien maalaamiseen, koska se muodostaa hengittämättömän kalvon ja näin pitää veden sisällä hirsissä. Tämä ei ole hyväksi puulle ja saattaa edesauttaa lahoamista.
Terassilaudat voit käsitellä, kun mökki on pystyssä ja terassilaudat ovat kuivahtaneet.
Lattian voit käsitellä siihen sopivalla maalilla tai esim. venelakalla (huomioi että käsittelyaine on riittävän kestävä kulutukselle). Voit myös suojakäsitellä lattialaudat molemmin puolin ennen lattian asennusta. Tämän suojaa lattian alustaa alhaalta päin nousevalta kosteudelta.

 

Minkälaisen katteen piharakkennukseen voi laittaa?

Suosittelemme huopa- tai peltikatetta normaalieihin harjakattoisiin malleihin. Tasakattoisiin malleihin tulee käyttää liimautuvaa rullahuopaa tai optimiratkaisuna EPDM katetta. Huomioi palahuovan ja liimautuvan huovan kiinnityksessä naulauskohta, naulaus tulee suorittaa alueelle, jossa naula jää päälle tulevan huovan alle piiloon.

Tiilikate on ilman katerakenteiden muutosta ehdottomasti kielletty, koska siitä tulee liian painava.
Huopakatteelle kattorakenteet ovat ilman muutoksia valmiit. Käytä 20 mm:n huopanauloja. Peltikatteelle ja Onduline -huopakatteelle on hankittava ja asennettava aluskate ja rimoitus. Seuraa tässä katemateriaalin toimittajan ohjeita.

Kannattaa myös muistaa tuulen mahtava voima, eli muista myrskylistat joilla kiinnitetään kattorakenteet kehikkoon. Isommissa malleissa käytämme myrskytankoja, jotka sijoitetaan hirsiseinän sisään valmiiksi porattuihin reikiin nurkissa. Ohjeet myrskylistojen/tankojen asennukseen löydät mökin pystytysohjeesta.

 

Tarvitseeko hakea rakennuslupaa piharakennukselle?

Rakennusluvan tarpeellisuus kannattaa aina tarkistaa kunkin kunnan rakentamisesta vastaavalta viranomaiselta. Kunnan rakennussäännössä voi olla esimerkiksi kokorajoituksia tai muita ehtoja rakennukselle. Sieltä löytyy vastaus, tarvitaanko ilmoitusmenettely, toimenpidelupa vai rakennuslupa. Jos lupahakemus tarvitaan, on mittapiirrokset kustakin tuotteesta liitettävä hakemukseen. Ne löytyvät yleensä kotisivuiltamme, jälleenmyyjältämme tai ottamalla meihin suoraan yhteyttä.

Rakennus – sijoituslupien vaatimuksissa on suuria maakohtaisia, sekä paikoin alueellisia eroja.

 

Kuinka kauan piharakennuksen pystyttäminen kestää ja osaanko minä sen tehdä?

Suurin osa Lillevilla-malliston tuotteista on pystytettävissä ”kahden ammattimiehen porukalla” päivässä. Omana työnä arviolta viikonlopun aikana. Tämä arvio ei sisällä perustuksia, pintakäsittelyä ja kattamista. Aikaa vievät ja erikoiskoneita vaativat työstöt on kuitenkin tehty tuotteessa valmiiksi, joten Lillevilla-pihapiirirakennusten pystytys onnistuu meiltä useimmilta. Kuitenkin on hyvä tiedostaa, että kyse on rakentamisesta, joten jonkinlaiset perustiedot on hyvä olla. Muussa tapauksessa kannattaa hankkia työmaalle rakentamisen tunteva henkilö, jolta saa neuvoja tarvittaessa.

Kannattaa huomioida, ettei kehikkoa pidä pystyttää liian korkeaksi ennen oven tai ikkunan asennusta. Neljä kierrosta on maksimikorkeus hirsikerroksille. Lopuksi ovi ja ikkuna kannattaa kiinnittää alanurkista vain hirsikertaan. Kaikkien puurakennusten mukaisesti hirsien on saatava elää ilman kosteuden muutosten mukaan. Siksi seinille ei myöskään saa kiinnittää esimerkiksi hyllyä kaikista kulmista, siten että se estää seinää elämästä.

Isot pariovet ovat aina osina paketissa, ja ne on kasattava rakennuspaikalla. Näin ne mahtuvat parhaiten pakettiin ja pysyvät ehjinä työmaalle asti. Tee kiinnitykset vasta sitten kun ovi on ristimitassa ja se ”käy kunnolla”, ovilehtien väli keskellä on yhtä suuri ylhäällä ja alhaalla ja salvan kieli ulottuu tilaansa ja ovet pysyvät kiinni ilman lukitustakin.

 

Ovatko muutokset mahdollisia pihapiirirakennuksiin?

Lillevilla-tuotteita ei ole mahdollista saada henkilökohtaisilla muutoksilla, eikä vaihtoehtoisilla hirsivahvuuksilla. Sen sijaan tuote on mahdollista pystyttää peilikuvana, tai saman seinän ikkunan ja oven paikkaa voi vaihtaa keskenään. Silloin on kuitenkin huomioitava, että kätisyydet pysyvät samana kuin aikaisemminkin. Halutessa on mahdollista lisätä ikkunoita tai ovia, jos haluaa sahata ja asentaa sellaisen itse. Voit kysyä lisäoven tai ikkunan asentamisesta tai tilaamisesta lisää myyjältämme.