Oi nuo upeat daaliat
Upota muhkurainen juurimukula multaan ja saat loppukesän ihailla kukkakaunottaria
Sama ihmetyksen aihe vuosi toisensa jälkeen: Miten muhkuraisesta ja kurttuisesta juurimukulasta voi kasvaa sellainen kaunotar? Kukat ovat suuria kuin ruokalautaset, pyöreitä kuin pallot tai kauniita kuin vuokot. Tai ne ovat muuten vain koristeellisia aina sen mukaan, minkä daaliaryhmän juurakosta on kyse. Kukkien muodon perusteella daaliat jaotellaan Suomessa yli kymmeneen erilaiseen ryhmään.
Myös kukkien väreissä on valinnanvaraa: on punaisen eri sävyjä, oranssia, keltaista ja valkoista. Väri saattaa liukua sävystä toiseen. Niin ikään daalioiden korkeus vaihtelee. Korkeimmat hujopit sopivat kukkapenkkien keskelle kurkottelemaan muiden kasvien takaa siinä missä matalammat sopivat piharuukkuihin. Aina kannattaa piilottaa myös muutama ylimääräinen juurimukula multaan loppukesän kimppuja varten, sillä daaliat kestävät maljakossa hyvin.
Esikasvatus jouduttaa
Luulisi, että kaunottaret vaativat jatkuvaa hoivaa. Daaliat ovat kuitenkin helppoja, kun niille vain luo hyvät olosuhteet. Meksikosta kotoisin olevina ne kaipaavat lämpöä, joten niitä ei kannata upottaa kylmään maahan. Kasvuun lähtevät versotkaan eivät kestäisi kevään oikukkaita säitä. Daaliat tuleekin istuttaa kukkapenkkiin vasta kesäkuussa hallaöiden mentyä. Jotta kukinnoista pääsisi nauttimaan mahdollisimman aikaisin, daaliat on hyvä esikasvattaa sisätiloissa maalis-huhtikuusta alkaen. Ruukut täytetään turpeella tai mullalla ja juurimukulat asetetaan niihin aina tylppäpuoli ylöspäin ja ”hiirenhäntä” alaspäin. Vettä annetaan aluksi varovasti, mutta kastelua lisätään, kun mullasta alkaa työntyä versoa. Tässä vaiheessa valoisa ja hieman viileä tila on niille eduksi. Lämpöisinä kevätpäivinä tulokkaita voi vähitellen totuttaa ulkoilmaan.
Ravinteikkaaseen penkkiin
Puutarhassa daalioille kunnostetaan kasvualusta lisäämällä siihen tuoretta multaa ja lannoitetta, esimerkiksi kanankakkaa tai hevosvoimaa. Jos daaliat upottaa maahan noin 40 sentin etäisyyksin, istutuksesta tulee tiivis. Se vähentää tarvetta kitkeä rikkakasveja. Lähekkäin kasvavat daaliat myös tukevat toisiaan, mutta voi olla, että etenkin suurikukkaisia lajikkeita joutuu tukemaan kepein. Näin ne paremmin kestävät tuulen riepottelun.
Aurinkoisella tai puolivarjoisella paikalla daaliat kasvavat vauhdilla, kun niitä kastellaan ja lannoitetaan tarpeen mukaan. Usein heinäkuussa pääsee ihmettelemään kukkien puhkeamista. Jos kukkia ei leikkaa maljakkoon, kannattaa kuihtuneet kukat poistaa kasvustosta. Se pitää kukkimisintoa yllä. Intoa jatkuu hyvin pitkälle syksyyn saakka, jos kasvustot muistaa peittää ensimmäisinä hallaöinä.
Talveksi sisälle
Daalia ei meillä talvehdi, joten juurimukulat nostetaan ylös ja säilytetään varastossa. Nostaminen kannattaa tehdä myöhään, sillä mukulat kasvavat syksyllä kokoa ja talvehtivat siten paremmin. Varret leikataan poikki noin kymmenen sentin korkeudelta, kun pakkanen on jo käynyt puraisemassa niitä. Maasta kaivetut juurimukulat puhdistetaan pehmeällä harjalla tai kevyesti vettä suihkuttamalla ja annetaan kuivahtaa kunnolla. Ne asetetaan esimerkiksi laatikkoon ja peitetään lannoittamattomalla turpeella. Laatikko säilytetään talven yli viileässä paikassa, jossa lämpötila on muutama aste nollan yläpuolella. Missään nimessä lämpötila ei saa painua pakkaselle. On myös hyvä muistaa merkitä daalioiden nimet laatikkoon, jotta keväällä on helpompi suunnitella uusia penkkejä.
Lisää daalioita
Jotta kukkaloisto jatkuu vuodesta toiseen, kannattaa juurimukulat jakaa vuoden kahden välein. Se onnistuu keväällä ennen kuin ne istutetaan uudelleen. Juurakko leikataan terävällä veitsellä kahteen tai useampaan osaan niin, että kuhunkin osaan jää silmu. Se erottuu usein juurakon yläosassa olevana pienenä kohoumana. Juurakkoa voi myös pitää lämpimässä, jolloin silmut saattavat tulla paremmin näkyviin. Leikkuukohtien annetaan kuivua ennen kuin muhkuraiset mukulat jälleen istutetaan kasvattamaan kukkakaunottaria.
Teksti ja kuvat Sari Toikkanen