Omenapuiden ja marjapensaiden leikkaus

Omenapuiden leikkaus

Leikkaus tapahtuu aivan oksakauluksen vierestä.
Leikkaus tapahtuu aivan oksakauluksen vierestä.

Vanhojen omenapuiden leikkaaminen tehdään usean vuoden aikana. Leikkaaminen aloitetaan kuolleista, vahingoittuneista ja toisiinsa hankaavista oksista.

Kuivat oksat voi leikata mihin vuodenaikaan tahansa. Parhaiten ne erottaa kesällä, kun puu on lehdessä. Eläviä oksia voi leikata keväällä maalis-huhtikuussa, ennen nestevirtauksien alkamista/silmujen puhkeamista tai syyskesällä elo-syyskuussa.

Omenapuusta poistetaan:
- toisiaan hankaavat oksat
- oksat, jotka kasvavat suoraan ylös
- ylöspäin kasvavat, ohuet piiskamaiset oksat eli vesiversot

Tarkoitus on leikata ilmavasti ja pensasmaisesti kasvava omenapuu. Leikatessa ei pidä vahingoittaa oksakaulusta. Oksa katkaistaan oksakauluksen vierestä.

Omenapuun oksa kukkii ja pölyttäjä.

Miten paljon voi leikata?
Kuivien kasvinosien poistamisessa ei ole rajoitusta, mutta eläviä oksia on karsittava varoen ja usean vuoden kuluessa. Yhtenä keväänä saat poistaa vain neljänneksen vanhoista oksista.

Latvuksen madaltaminen
Puun korkeutta voit laskea sahaamalla ylöspäin suuntautuvan oksan sopivan ulospäin suuntautuvan sivuoksan yläpuolelta. Viistoa leikkauspinta aina ulospäin, että vesi ei jää seisomaan. Käytä haavanhoitoainetta.

Oksien poistaminen
Harvenna puuta poistamalla huonokulmaisia tai väärään suuntaan kasvavia oksia.
Oksista ei saa jättää tappeja eikä puun runkoon kuuluvaa oksankaulusta saa leikata pois. Oikea leikkauskohta on siis välittömästi oksankauluksen yläpuolelta. Kun poistat suuria oksia, kevennä niitä paloittelemalla oksan kärjestä lähtien. Näin vältät repeämisvauriot oksassa tai rungossa.

Liian raju leikkaus

  • voi pahimmassa tapauksessa tappaa vanhan puun
  • käynnistää voimakkaan, epätasapainoisen kasvun
  • pilata puun rujoksi torsoksi

Nuoren omenapuun leikkaaminen

Nuori perheomenapuu, jossa on omenoita

Nuoren puun muodon parantaminen ja kasvun ohjaaminen haluttuun suuntaan on tärkeätä. Puusta poistetaan kilpalatvat, jos niitä muodostuu. Kilpalatva on varsinaisen latvan tuntumaan kasvava verso, joka myös pyrkii kasvamaan latvaksi. Joskus käy niin, että kilpalatvasta muodostuu parempi ja vahvempi kuin alkuperäisestä latvasta, joka alkaa taantua. Silloin kilpalatva voidaan valita uudeksi latvaksi ja vanha poistaa leikkaamalla.

Nuoresta omenapuusta poistetaan myös liian lähellä toisiaan kasvavista oksista se, jonka oksakulma on huonompi. Ja ne oksat yleensä, joiden oksakulma on huono eikä sitä enää muin keinoin pystytä korjaamaan.
Uudet rungosta ulos kasvavat pehmeät oksat voidaan kevätkesällä taivuttaa vaakatasoon pyykkipoikien avulla. Toimenpide on helppo ja nopea. Pyykkipoika kiinnitetään runkoon oksan yläpuolelle niin, että se pakottaa oksan vaaka-asentoon. Kun oksa noin kuukauden kuluttua alkaa puutua, pyykkipoika poistetaan.

Oksien kehittymistä ja suuntaa seurataan jatkuvasti. Huonosuuntaiset oksat voidaan poistaa muulloinkin kesän aikana.

Noin 5 vuotta vanhassa omenapuussa on jo runsaasti oksia. Niiden kasvua ohjataan ulospäin ja sivuille. Puun latvukseen ja ylöspäin suuntautuvat oksat poistetaan.
Kun puu on halutun korkuinen, latva katkaistaan tai taivutetaan sivulle, jolloin puun pituuskasvu päättyy.

Kun puulle on saatu muutamien vuosien kuluessa hyvä muoto, se alkaa vähitellen tuottaa satoa. Eri lajikkeet tulevat kuitenkin satoikään eri-ikäisinä. Satoikäisen puun leikkaukset tähtäävät laadukkaan ja runsaan sadon tuottamiseen.

Puusta poistetaan paitsi kuolleet ja vahingoittuneet, myös toisiaan hankaavat ja huonosuuntaiset oksat vuosittain. Näin leikkaushaavat saadaan pidettyä mahdollisimman pieninä. Puu pyritään pitämään harvana, että lehvästö kuivuu tuulessa mahdollisimman nopeasti sateen jälkeen. Tällä estetään sienitautien muhiminen puun sisällä. Myös latvuksen sisällä olevat hedelmät saavat näin kauniin värityksen auringosta. Omenapuu pidetään leikkauksin myös sopivan matalana. Hoitotoimet ja sadonkorjuu onnistuvat helpommin. Hoitotoimiahan on leikkauksen lisäksi kasvitautien ja tuhohyönteisten torjuntaruiskutukset.

Hedelmäpuita voi myös lannoittaa lehtien kautta. Tällöin hyvin mieto lannoiteliuos ruiskutetaan puun lehdille.
Kannusleikkaus kiihdyttää kukkasilmujen muodostumista. Osa pystyyn kasvavista versoista, jotka muuten poistettaisiin, leikataankin 3-5 silmun takaa. Vanhoilla puilla silmuja jätetään kolme. Kannusleikkaukset voi aloittaa 4-vuotiaalle tai vanhemmille omenapuille.

Jos rusakko tai myyrä on syönyt omenapuun runkoa

  • suojaa syöty kohta mahdollisimman nopeasti muovilla tai foliolla kuivumisen estämiseksi
  • kun ilma lämpenee, siisti syödystä kohdasta mahdolliset kuorenrepaleet terävällä veitsellä
  • suojaa haava haavanhoitoaineella
  • jos puu on elinvoimainen, se parantaa hyvin nopeasti haavansa
  • jos nuori puu on syöty ympäri jalostuskohdan yläpuolelta, voit edelleenkin kasvattaa siitä sen puun ja lajikkeen, jonka hankit. Älä hätäile. Odota ja tarkkaile. Kevään edetessä rungosta kasvaa uusia versoja. Jos syöntikohdan yläpuolinen osa kuivuu, leikkaa se pois vauriokohdan alapuolelta. Valitse uusista versoista paras, vahvin ja suorin, poista muut. Tue jäljelle jäänyt verso sopivalla tukikepillä. Versosta kasvaa puulle uusi runko ja myöhemmin voit kasvattaa sille uuden latvuksen.
  • jos vain oksia on syöty - siisti ne leikkaamalla

Katso video omenapuiden leikkauksesta


Marjapuiden kevätleikkaus

Marjapensaat leikataan aivan maan tasalta
Marjapensaat leikataan aivan maan tasalta

Marjapensaita voi leikata syksyisin sadonkorjuun jälkeen tai kuten omenapuitakin, keväällä ennen silmujen puhkeamista.
Vanhoista marjapensaista leikataan kerrallaan n. 4-5 vanhaa oksaa. Ensimmäisenä vuonna poistetaan oksia pensaan keskeltä, seuraavana vuonna reunoilta. Oksat poistetaan maanpinnan tasalta, niin alhalta kuin mahdollista.

Katso ohjeet videolta