Omenapuu jokaiseen pihaan

Omenapuu sopii myös koristepuuksi, joka kääntää katseen jo heti alkukesästä.
Omenapuu sopii myös koristepuuksi, joka kääntää katseen jo heti alkukesästä.

Ooh… omenapuu! Se saisi kasvaa joka pihalla. Puu nimittäin lunastaa paikkansa – ja vieläpä kaikkina vuodenaikoina.
Alkukesästä saa nauttia kukista ja tuoksusta latvuksen täydeltä, myöhemmin rouskutella herkkuhedelmiä suoraan puusta. Syksyllä porisevat hillokattilat ja mehumaijat. Ja lehtien varistua puusta paljastuu vielä veistos, joka on sitä kauniimpi mitä vanhempi puu on.
Samasta puusta voi todellakin saada sekä kesän syöntiomenat että syksyn säilöntäherkut, kun valitsee pihalleen perheomenapuun. Siihen on vartettu tavallisimmin kolmesta neljään eri omenalajiketta. Pölytyskin onnistuu hyvin, vaikka lähellä ei kasvaisi muita omenapuita. Perheomenapuu on hyvä valinta, jos ei ole tilaa istuttaa isompaa hedelmätarhaa.

Ompun makuun nopeasti

Parhaimpaan satoaikaan omenoita riittää laatikkokaupalla.
Parhaimpaan satoaikaan omenoita riittää laatikkokaupalla.

Pikkupihalle sopivat myös kääpiöivät puut. Ne kasvavat hillitysti, joten niitä voi istuttaa parin kolmen metrin välein toisistaan. Niiden etuna on myös se, että ne tulevat aikaisin satoikään: maistiaisia pääsee haukkaamaan usein jo istutusvuonna. Kääpiöivillä puilla on pieni juuristo, minkä vuoksi puut on tuettava joko seipäisiin tai säleikköön koko niiden eliniän ajan. Niitä on myös kasteltava ainakin poutakausina, sillä juuristo ei yllä syvälle maahan ottamaan vettä.
Kääpiöivissä niin kuin normaaliin kokoon kasvavissa omenapuissakin on runsaasti lajikevalikoimaa. Omalle pihalle kannattaa valita ensisijaisesti kyseisellä kasvuvyöhykkeellä menestyviä lajikkeita. Toiseksi tulee miettiä, haluaako makeita herkkuhedelmiä vai mieluummin happoisia talousomenoita, jotka sopivat hyvin leivontaan ja säilöntään. Myös omenoiden kypsymisajalla on väliä. Kesäomenoita pääsee poimimaan yleensä elokuussa ja syysomenoita syyskuussa. Talviomenat kerätään raakoina ennen kylmiä öitä ja kypsytetään sisällä.

Omenoita suviherkuksi ja talven varalle

Kääpiöivä Pirja kasvattaa maistiaisomenat usein jo istuttamisen jälkeisenä kesänä.
Kääpiöivä Pirja kasvattaa maistiaisomenat usein jo istuttamisen jälkeisenä kesänä.

Kesäomenoista ’Huvitus’ kypsyy ensimmäisten joukossa. Makea herkkuomena säilyy hyvänä pari viikkoa. Elokuussa pääsee nauttimaan myös ’Valkea Kuulaan’ raikkaan happoisista ja ’Pirjan’ miellyttävän aromikkaista hedelmistä. Uudehko ’Pirja’ on osoittautunut myös ilmastollisesti kestäväksi puuksi.
Syyslajikkeista ’Keltakaneli’ ja ’Punakaneli’ ovat olleet kauan viljelyssä, ja ne ovat hyvinä yleispölyttäjinä ja terveinä puina suositeltavia edelleen. Omenat ovat maukkaita, kaneliaromisia ja mietohappoisia. Ne säilyvät hyvinä muutamia viikkoja.
Talviomenoista esimerkiksi ’Åkerö’ on varsinainen herkkulajike, ja tätä ilmastollisesti kestävämpi ’Antonovka’ taas maan mainio soseomena.

Syksy on oivallista istutusaikaa! Voit hankkija omenapuun myös sykyllä!

Teksti ja kuvat: Sari Toikkanen