Pihaunelmat paperille

Talvella mieltä lämmittää, kun voi unelmoida kesästä. Ajatuksissaan voi käyskennellä ryytimaalla tai loikoilla kukkanurmella. Mielessä saattaa myös häivähtää haave riemukkaasta pallopelistä lasten kanssa.

Vaikka lumen alta ei paljastuisikaan ryytimaata saati avointa nurmitilaa, ei haaveista kannata luopua. Päinvastoin. Ne voi jalostaa suunnitelmaksi. Ja rakentaa todeksi.

Suunnitelma koko pihaa tai kukkapenkkiä varten

Suunnitelma säästää aikaa. Sen avulla pihan rakentaminen onnistuu kerralla
Suunnitelma säästää aikaa. Sen avulla pihan rakentaminen onnistuu kerralla

Haaveilukin riittää, kun teettää pihasuunnitelman ammattilaisella. Pihan käyttäjien toiveet ja tarpeet ovatkin mitä parhainta pohjatietoa suunnittelutyön alkaessa. Suunnittelijan tullessa kannattaa varata valmiiksi myös asemakaavapiirros. Samoin tiedot siitä, missä tontin maanalaiset putket ja johdot kulkevat, auttavat työssä.

Suunnittelijan kanssa voi sopia, mikä osa tontista käsitellään: onko kyse uudistontista tai perusteellisesta remontista, jolloin koko piha menee uusiksi? Vai halutaanko apua vaikka vain kutsuvan oleskelualueen tai värikkään perennapenkin suunnitteluun?

Samalla sovitaan suunnitelman tarkkuudesta. Riittääkö luonnospiirros, josta selviää tilankäyttö, istutettavat kasvit ja käytettävät materiaalit pääpiirteissään? Vai toivotaanko mittakaavaan piirrettyä suunnitelmaa tarkkoine taimi- ja materiaalimäärineen? Halutessaan voi myös tilata detalji- ja poikkileikkauspiirustuksia, kustannusarvion sekä istutus- ja hoito-ohjeet.

Joskus toiveissa on pelkkä neuvontakäynti, jolloin suunnittelija antaa vinkkejä pihajärjestelyihin, materiaali- ja kasvivalintoihin sekä pihanhoitoon. Ehkäpä samalla ratkeaa sekin, mitä tehdä harmittavalle rikkaruohorinteelle, kupruilevalle kiveykselle ja varjoisalle nurkalle.

Pihasuunnitelma toimii ostoslistana

Suunnitelman voi teettää vaikka vain kukkapenkkiä varten.
Suunnitelman voi teettää vaikka vain kukkapenkkiä varten.

Valmis suunnitelma kädessä on helppo lähteä hankkimaan pihakiviä, ostamaan nurmikonsiemeniä tai valitsemaan taimia. Ei tule tehtyä hukkaostoksia, kun ostoslista on jo valmiina.

Myös rakentaminen onnistuu jouhevasti, ja tarvittaessa siinäkin voi käyttää ammattilaista. Piirustuksen avulla viherrakentaja pääsee helposti perille siitä, millaista pihaa tavoitellaan.

Halutessaan pihan voi rakentaa osissa: ensin etupihan, seuraavana kesänä takapihan ja myöhemmin vaikka rannan tienoon. Kun noudattaa suunnitelmaa, pihassa säilyy vahva kokonaisote, vaikka sitä rakennettaisiinkin ajan ja budjetin rajoissa pidemmän jakson kuluessa.

Nyt on hyvä aika tehdä haaveista totta. Pihasuunnittelijalla on vielä kevään kalenterissa tilaa. Oman alueesi suunnittelijan yhteystiedot saat Hankkijan puutarhamyymälästä. Hankkija tekee yhteistyötä 37 sopimussuunnittelijan kanssa ympäri Suomen.

 
 

Tällä pihalla on tilaa pallopeleille.
Tällä pihalla on tilaa pallopeleille. Suunnitelman avulla pelihaaveesta on tehty totta ja samalla pihalle on haettu selkeä ja yhtenäinen ilme.

Teksti ja kuvat: Sari Toikkanen