Rajaa nurmikko kukkapenkistä

Kanttaamalla huoliteltu reuna

Kanttausrauta
Kanttausrauta painetaan nurmikon reunaan lapion tavoin ja irronneet ruohotupsut kitketään pois.

Nurmiheinällä on tapana hiipiä kukkapenkkiin, pensaiden alle ja hiekkakäytäville. Perinteinen tapa lopettaa leviämisaikeet on kanttaaminen. Tasakärkistä lapiota muistuttavalla kanttausraudalla tehdään matala, siisti oja nurmikon rajalle. Nurmiheinän juuret katkeavat ja heinä on helppo kitkeä istutusalueelta tai käytävältä pois. Kanttausjäljestä saa suoran, kun apuna käyttää kahden puutapin varaan pingoitettua narua. Jos urakkaan ryhtyy pari kolme kertaa kesässä, pihapiiri pysyy huolitellun näköisenä.

Kiinteä reunus reunakivillä tai -nauhalla

Reunakivi
Reunakivi rajaa maksaruohopenkin käytävästä ja tukee samalla kasvualustaa.

Kanttaamisen sijaan eri alueet voi rajata toisistaan asentamalla niiden välille kiinteän reunuksen. Sellainen syntyy esimerkiksi graniittisista tai betonisista reunakivistä tai vaikka noppa- ja nupukivistä. Routimattomaan alustaan huolellisesti asennettuina niistä saa kestävän ja tukevan rajauksen.
Tarjolla on myös reunanauhoja ja valmiselementtejä, joiden materiaalit vaihtelevat muovista metalliin. Usein ne upotetaan maahan niin, että ruohonleikkurilla voi ajaa niiden päältä. Sitä vastoin puiset reunanauhat saatetaan jättää selvästi ylemmäs: onhan puureunus kaunis myös katsella.

Turveharkoilla korkeaa reunaa

Turveharkkoreunus
Turveharkkoreunus sammaloituu viehättävästi aikaa myöten.

Turveharkoilla rajataan useimmiten nurmikko tai pihakäytävä koholla olevasta istutuspenkistä. Kun harkkoja asettelee pari kolme kerrosta päällekkäin, ne tukevat hyvin penkin kasvualustaa. Turveharkot ladotaan rikkaruohottomaan maahan. Päällekkäin asetellessa ne kiinnitetään toisiinsa pitkillä, kapeilla puutikuilla. Harkkoja voi muotoilla pistosahalla tai leipäveitsellä, ja niistä pystyy loihtimaan myös kaarevaa muotoa. Aikaa myöten harkkoreunus sammaloituu ja sen päällys pyöristyy kauniisti. Tuolloin se luontuu puutarhaan entistäkin paremmin.

Kiviä ja kierrätystä

Moni rajaa kukkapenkkejä myös kookkailla luonnonkivillä. Ruohonleikkurilla niitä on kuitenkin hankala kierrellä. Kivien edustalla oleva betonivalu, luonnonlaatat tai sorakaistale helpottaa jo kummasti leikkurilla huristelua.

Kierrätysmateriaalilla saa niin ikään tehtyä käyttökelpoisia rajauksia. Vanhat tiilet, laudan pätkät, hirret ja pöllit rajaavat paitsi tehokkaasti myös kauniin persoonallisesti.

Luonnonkivet ja betonivalu
Betonivalu luonnonkivien edustalla helpottaa ruohonleikkuuta.
Luonnonkivireunus
Luonnonkivistä kaartuu soma reunus nurmikon ja istutusalueen rajalle.
Tiilireunus hopeahärkkipenkissä
Tiilireunus ryhdistää vallattoman hopeahärkkipenkin.
Hirsireunus kukkamaassa
Kierrätyshirret palvelevat perennapenkin kehyksinä.
 

Teksti ja kuvat Sari Toikkanen, kanttauskuva valmistajan