Valon tuiketta terassille

Vie katse kauniisiin yksityiskohtiin sijoittamalla tuikkuja asetelmiin. Kukkaruukun alusvati on palamaton alusta tuikull
Vie katse kauniisiin yksityiskohtiin sijoittamalla tuikkuja asetelmiin. Kukkaruukun alusvati on palamaton alusta tuikulle.

Ihana valo. Jo pienenä tuikkuna se vetää katseen puoleensa. Saati kun valoja on ketjuiksi saakka kieppumaan ruukun reunalla, kranssin ympärillä tai köynnöksen lomassa, valaisee se tunnelmallisesti koko terassin – ja lumoaa mielen.

Tuikkuja ja kynttilöitä sytytellään jo illan hämärtyessä. Ne valaisevat, mutta tuovat myös lämpöä ja tulen liikettä aistittaviksi. Kukka-asetelmiin sijoitettuna kanervien hehkuvasta väristä ja sammalmaton vehreydestä voi nauttia illan pimeydessäkin.

Tuikku sijoitetaan asetelmaan aina palamattomalle alustalle. Se voi olla tuikkupesän lisäksi vaikka kukkaruukun alusvati, vanha kahvikuppi tai teevati. Samalla pidetään huoli siitä, ettei tuikun lähelle tule helposti palavia oksia, käpyjä tai muita koristeita.

Tuikku hehkuu kauniisti ja turvallisesti vanhasta ruusukupista.
Tuikku hehkuu kauniisti ja turvallisesti vanhasta ruusukupista.

Kieputa valoketju kranssiin

Valoketju toistaa viehättävästi kranssin muotoa ja saa sen esille iltahämärässäkin.
Valoketju toistaa viehättävästi kranssin muotoa ja saa sen esille iltahämärässäkin. Led-lamppujen valon sävy kannattaa tarkistaa tuotepakkauksesta. Se voi olla lämmin tai kirkas valkoinen tai vaikka sininen.

Illan yhä viiletessä tekee jo mieli siirtyä sisätiloihin. Viimeistään silloin on aika sytyttää muut tunnelmavalot. Sähköllä, aurinkokennolla tai paristolla toimivia valoja on turvallista käyttää, sillä ne eivät vaadi jatkuvaa valvontaa. Toki ne kannattaa sijoittaa siten, että valoista voi nauttia sisätiloista käsin.

Ulos valitaan pakkasta ja kosteutta kestäviä, ulkokäyttöön tarkoitettuja valoja ja valosarjoja. Nykyään ne ovat usein led-lampuin varustettuja, joten ne kuluttavat vain vähän energiaa ja ovat pitkäikäisiä. Ledit eivät myöskään kuumene, joten valosarjoja voi huoletta yhdistellä kasveihin ja koristeisiin.

Valoketju kehystää kanerva-asetelmaa.
Valoketju kehystää kanerva-asetelmaa.

Lyhyempiä, esimerkiksi neljänkymmenen ledin valoketjuja asetellaan tuikkimaan syysasetelmista. Niitä kieputetaan myös kranssin ympärille sekä sammal- ja havupallojen pinnoille. Mitä pidempi valosarja, sitä isomman kohteen sillä voi somistaa. Virittäisikö yhden vaikka kelloköynnöksen kaveriksi? Siten kiipeilijän upeat, viininpunaisiksi muuttuneet lehdet pääsevät hieman esille iltapimeälläkin. Ja entä nuo joutilaat vanhat kärrynpyörät ja irralliset ikkunapokat? Kun niihin virittelee valoja, saavat ne ihan uuden tehtävän terassin ja puutarhan kaunistajina. Pimeä alkaakin näyttäytyä uudessa valossa: valojen tuikkeessa siinä on tunnelmaa.

Paristoilla toimivat koristepallot on helppo siirtää aina haluttuun paikkaan.
Paristoilla toimivat koristepallot on helppo siirtää aina haluttuun paikkaan.

Teksti ja kuvat: Sari Toikkanen