Ilmastoi nurmikko kuntoon

Talikko on tarhurin toveri. Yhdessä tämä parivaljakko kohentaa nurmikon kunnon.

Talikko painettuna sammaleiseen nurmikkoon.

Niin kauan kuin pihan nurmialue on lumen sulamisvesistä kostea, ei sinne ole asiaa. Mutta kun nurmimatto on kunnolla kuivahtanut, kestää se jo tallomistakin tiivistymättä.
Ensi töikseen nurmikon voi haravoida. Se ei ole välttämätöntä, sillä vihreä ruoho puskee kyllä ajastaan tiensä kuivuneen heinän ja lehtien läpi. Lisäksi haravointijätteen mukana kulkeutuu pois ravinteita, joista ruohikolle olisi hyötyä. Toisaalta reipas haravointi antaa uudelle nurmelle valoa ja kasvutilaa ja saa sen nopeammin vihertämään. Haravan piikit myös ilmastoivat hieman maan pintakerrosta.
Kunnolliseen ilmastointiin tarvitaan kuitenkin jämerämpää työkalua. Upottamalla talikon piikit nurmikkoon vesi ja ravinteet pääsevät paremmin kulkeutumaan heinäkasvien juurille. Samalla juuret saavat happea, jota ne tarvitsevat kasvuunsa. Talikon pistelyn vaikutus tehostuu entisestään, jos nurmikolle levittää ohuelti hiekkaa ja haravoi sitä ilmareikiin.
Mikäli talikon painelu tuntuu kovin työläältä, on ilmastointia varten olemassa myös koneita. Esimerkiksi pystyleikkuri näyttää työnnettävältä ruohonleikkurilta, mutta sillä voi tehdä viiltoja nurmikon pintaan.
Ilmastointia tarvitaan, jottei nurmikon kasvualusta tiivisty liiaksi. Tiivistymisestä kielii muun muassa sammal, jota ilmestyy yhä enemmän heinäkasvien joukkoon. Sammalta voi ehkäistä myös kalkitsemalla ja lannoittamalla, mutta jos maan rakenne ei ole kunnossa, ei sen happamuuden ja ravinteikkuuden säätelykään pidemmän päälle auta. Annetaan siis nurmikolle mahdollisuus vihertää ja tartutaan talikon varteen.

Teksti ja kuva: Sari Toikkanen