Joulukukkien hoito-ohjeet

Joulutähti

Joulutähden kukinta kestää pitkään ja oikein hoidettuna siitä on iloa pitkälle kevääseen.
Kärsii vedosta ja kylmästä, viihtyy tasaisessa lämpötilassa huoneenlämmössä.
Joulutähteä kastellaan usein liikaa, mullan pitää olla tasaisen kosteaa. Mullan pinta voi kuivahtaa kevyesti kastelujen välillä.
Joulutähden herkkää juuristoa kastellaan haalealla vedellä, poista aluslautasella seisova vesi.
Voi kasvattaa monivuotiseksi pensaaksi ja kesällä viihtyy ulkonakin.

Amaryllis

Tärkeää ettei amaryllista kastella liikaa, liika märkyys aiheuttaa kukkavarsien venymistä ja varret alkavat helposti kaatua.
Sipulikukat voi siirtää yöksi viileään, ei kuitenkaan pakkaseen, jolloin kukinta kestää pidempään.
Kukinnan jälkeen kukkavarren voi katkaista tyvestään kun kaikki siinä olevat kellot ovat kukkineet.
Voi kukittaa uudelleen.

 

Hyasintti

Lämpimissä asuinhuoneolosuhteissa hyasintin kukinto aukeaa kauniisti ja tuoksuu voimakkaasti, mutta myös kuihtuu suhteellisen nopeasti.
Hyasintin ikää voi pidentää muutamalla päivällä, jos sen siirtää yöksi viileään eteiseen tai kylmäkaappiin. Hyasintti sietää jopa pientä pakkastakin.
Hyasinttia kastellaan niukasti. Liiallinen kastelu venyttää kukkavartta pituutta liikaa ja kasvi kellahtaa helposti kumoon.

Joulukaktus

Joulukaktus viihtyy valoisalla tai puoliaurinkoisella paikalla,
paahtavimmalta auringolta se kannattaa suojata.
Joulukaktusta kastellaan runsaasti keväästä aina kukinnan päättymiseen saakka, vain pintamulta saa kastelujen välissä kuivahtaa.
Kukinnan jälkeen kastelua voidaan vähentää ja vettä annetaan vain sen verran etteivät varret nahistu. Kastelua lisätään vasta kevättalvella päivien pidentyessä.
Lannoitus keväällä ja kesällä laimealla kaktuslannoitteella parin viikon välein.
Pärjää normaalissa huoneenlämmössä, mutta kukkii paremmin, jos sen siirtää syksyllä viileään noin 10 – 15 asteeseen. Ihanteellinen paikka olisi viileä kuisti tai talvipuutarha.
Joulukaktus viihtyy erinomaisesti kesän ulkona varjoisassa paikassa, josta se otetaan sisälle vasta syyshallojen uhatessa ,varmistaen sen tarvitseman syysviileän kauden.

Jouluruusu

Säilyy pisimpään aurinkoisessa ja viileässä paikassa.
Kasvualusta on hyvä pitää tasaisen kosteana ja vettä tulee antaa vain aluslautasen kautta.
Normaalissa huoneenlämmössä jouluruusun kukat kuihtuvat nopeasti, joten sen ikää voi pidentää viemällä sen ainakin välillä viileään.
Jouluruusun voi istuttaa keväällä ulos puutarhaan varjoiseen tai puolivarjoiseen paikkaan. Maan pitää olla multainen ja hyvin kosteutta pitävä.
Huom. jouluruusu on kaikilta osiltaan myrkyllinen, pienikin määrä syötynä voi aiheuttaa oireita. Tämä kannattaa ottaa huomioon, jos perheessä on pieniä lapsia tai lemmikkejä.

Mehikasvit

Mehikasvi pärjää vähällä kastelulla. Kasteluvettä ei pitäisi koskaan kaataa ruusukkeen päälle, sillä se mädäntyy helposti. Liika kastelu vaurioittaa myös mehikasvin juuristoa.
Echeveria-lajin kasvit viihtyvät valoisilla eteläikkunoilla. Kesällä mehikasvit viihtyvät ulkona auringossa ja talvella paras on viileä ja valoisa paikka. Lämpötila voi talvella olla jopa alle 10 asteen.
Kasteluveteen sekoitetaan annos lannoitetta noin joka neljännellä kastelukerralla kasvukauden aikana.
Mehikasvit tarvitsevat hiekkapitoisen mullan. Kasvit juuret ovat pienet, joten ohut multakerros riittää hyvin.
Kaikilla mehiruusukkeilla on mehevät lehdet tiheinä ruusukkeina. Mehiruusukkeet kukkivat jo aikaisin keväällä maaliskuussa ja kukat voivat olla keltaisia, punaisia tai jollain lajilla myös valkoisia.

Huonekuusi

Huonekuusi (tunnettu myös nimellä Norfolkinaraukaria) on valoisten, auringolta suojattujen kuistien ja viherhuoneiden kasvi.
Ei viihdy lainkaan, jollei se voi olla talvella viileässä paikassa. Kesäksi se kannattaakin viedä vaikka ulos muiden puiden varjoon, suojaan auringonpaahteelta.
Anna vettä säännöllisesti, kasvualustaa ei saa päästää koskaan rutikuivaksi.
Lannoita joka toinen viikko.
Istuta kasvi 3-4 vuoden välein suurempaan ruukkuun. Käytä kukkamultaa, johon on lisätty hieman hiekkaa sekä lekasoraa.
Älä koskaan leikkaa kasvin latvaa poikki, koska silloin se menettää symmetrisyytensä. Leikkaus ei myöskään edistä haaromista. Kuolleet, kellastuneet oksat voi toki huoletta leikata tai nyppiä pois.

 

Tulilatva

sen voi istuttaa kesällä myös ulos kukkapenkkiin, parvekelaatikkoon tai astiaan.
Erittäin kestävä ja helppohoitoinen ruukkukasvi ja voi kestää normaaleissa huoneoloissa erittäin pitkään, jopa 6-8 viikkoa.
Tulilatvan voi sijoittaa asuinhuoneessa vapaasti miltei mihin tahansa. Valoisa paikka on edullisin ja tulilatva sietää jopa suoraa auringon paahdetta.
Tulilatva sietää hyvin myös kuivuutta. Sitä tarvitsee kastella vain harvakseltaan, ja multa saa kuivahtaa kastelukertojen välillä.
Tulilatva ei vaadi kotona välttämättä edes lannoitusta.
Kukkien kuihduttua tulilatva heitetään yleensä pois, uudelleen kukittaminen kotioloissa on vaikeata.

Lähde: huiskula.fi