Kitke rikkakasvit heti alkuunsa

Mitä innokkaammin käy rikkaruohojen kimppuun, sitä nopeammin niiden kasvuinto laantuu. Otetaan tärkeimmät aseet eli kuokka, hara ja rikkaruohorauta käyttöön hetimmiten, niin kesän edetessä päästään jo helpommalla.

Monivuotiset kiskottava juurineen

Leskenlehti
Keväällä leskenlehti ilahduttaa, mutta kesällä sen kasvattamat kookkaat lehdet eivät enää viehätä silmää. Leskenlehti lisääntyy sekä maanalaista versoista että siemenistä, mutta ahkeralla kitkemisellä sen saa kuriin.

Ensin maasta nousevat monivuotiset rikkakasvit, kuten juolavehnät, voikukat, nokkoset, leskenlehdet ja vuohenputket. Ne ovat talvehtineet juurakoillaan ja oikein odottavat, että pääsevät puskemaan rehevää versostoa maan pinnalle. Kun sellaisen huomaa, kannattaa siihen tarttua siekailematta ja nyhtää ylös juurineen päivineen. Esimerkiksi nokkonen on vielä melko helppo vetäistä pois, mutta juolavehnä on jo haastavampi pitkälle suikertavine juurineen. Voikukkakin on pahimmasta päästä maan uumeniin yltävän pystysuoran juurensa takia. Sen kitkemiseen on hyvä ottaa voikukkarauta avuksi.

Vaikka yrittäisi olla kuinka huolellinen kitkijä tahansa, niin maahan tahtoo silti jäädä juurenpätkiä. Niistä monet rikkakasvit intoutuvat uuteen kasvuun ja valtaamaan elintilaa, vettä ja ravinteita puutarhan muilta kasveilta. Mutta ahkeralla taltuttamisella sitkeinkin kasvi alkaa antaa periksi, vähenee tai häviää kokonaan.

Yksivuotiset kuriin haraamalla

Viheliäinen voikukka on yritettävä saada maasta juurineen päivineen
Viheliäinen voikukka on yritettävä saada maasta juurineen päivineen.

Yksivuotiset rikkaruohot eivät ole yhtä hankalia. Tosin niidenkin kimppuun kannattaa käydä, kun ne ovat vielä pieniä taimia eivätkä ole siementäneet. Esimerkiksi kasvimaalla rivivälien säännöllinen haraaminen pitää jauhosavikan ja pihatähtimön kurissa.

Rikkakasvit voi hävittää myös
kastelemalla tai ruiskuttamalla niitä kasvinsuojeluaineella. Etenkin laatoitetuilla alueilla, sora- ja hiekkakäytävillä sekä talojen vierustoilla saatetaan hyvinkin päätyä käyttämään kasvinsuojeluaineita. Valmisteet tehoavat joko tiettyihin rikkaruohoihin tai ne tuhoavat valikoimatta. Lisäksi valmisteista on paras hyöty yleensä tietyssä kasvin kehitysvaiheessa. Tietoa ja ohjeistusta aineiden käyttöön kannattaa kysyä puutarhamyymälästä.

Kankaat ja katteet avuksi

Juuriestematto
Perennapenkin pohjalle ja reunoille levitetty juuriestematto ja puhdas kasvualusta antavat perennoille kasvurauhan.

Rikkakasvisavottaa voi myös helpottaa ennakolta. Uusille istutuksille kannattaa käyttää puhdasta multaa. Myös erilaisista kankaista on apua. Istutuskuopan pohjalle ja reunoille asennettu tiivis, huopamainen juuriestematto pysäyttää puidenkin juuret. Maan päällä suojaa antavat esimerkiksi maisemointikangas tai mansikkakangas.
Paraatipaikoilla ja toki muuallakin rumat kankaat voi peittää koristekatteella. Se on puuhaketta, jota löytyy myös värjättynä. Kuorikate on sen sijaan havupuun kuoresta valmistettua karkeaa silppua, jota leivitetään usein suoraan rikkaruohottoman kasvualustan päälle puiden ja pensaiden alustoille. Viiden sentin kerros ehkäisee monen juuririkkakasvin kasvua ja taimettuneet siemenrikkakasvitkin on helppo nyppäistä katteen pinnalta pois.

Koristekate suojaa tuiviota rikkakasveilta ja sopii lähellä kukkivien kaunokaisten väriin.
Koristekate suojaa tuiviota rikkakasveilta ja sopii lähellä kukkivien kaunokaisten väriin.

Teksti ja kuvat: Sari Toikkanen