Talvisuojaa kasveille

Useimmat monivuotiset kasvimme eivät ole talvikeleistä moksiskaan. Niitä ei haittaa vaikka pakkanen paukkuu tai tuuli puhaltelee kevättalviseen tapaan kuivattavasti. Sen sijaan arkoja lajeja kannattaa valmistautua suojaamaan. Kuusenhavujen kerääminen sekä talvisuojaturpeen ja pakkaspeittojen hankkiminen ovat nyt ajankohtaisia töitä. Otathan kuitenkin huomioon, että havujen kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaan vaatii maanomistajan luvan.

Ulkona talvehtivista kasveista kaikkein arimpia ovat ryhmä- ja köynnösruusut, jalokärhöt ja arat perennat, kuten jouluruusu, kolmilehdet ja sinivaleunikko. Myös menestymisvyöhykettään pohjoisemmaksi istutetuille kasveille talvi saattaa olla koettelemus. Arkojen kasvien talvehtimista voi auttaa lapioimalla niiden juuristoalueelle multaa tai hiekkaa, jolloin ne eivät jää talveksi kosteaan painanteeseen. Suojattavan kasvin tyvelle on myös hyvä koota kuivia puiden lehtiä tai kuusenhavuja. Ne estävät maata jäätymästä kovin syvältä. Samalla lehdet ja havut kasaavat lunta, joka on kaikkein paras talvisuoja.

Jouluruusu pääsee talvehtimaan ilmavan lehtikerroksen alle.
Jouluruusu pääsee talvehtimaan ilmavan lehtikerroksen alle.

Lehtien ja havujen sijaan voi käyttää talvisuojaturvetta. Se on säkeittäin myytävää, kosteutta hylkivää erikoisturvetta, jota levitetään kasvien juuristoalueelle 10–20 sentin kerros. Puutarhan Talvisuoja levitetään kasvien juuristoalueelle, kun maan pinta on jäätynyt. Keväällä, kun turve on suojaustehtävänsä hoitanut, sen voi vielä hyödyntää maanparannuksessa tai kompostin seosaineena.

Kuivat lehdet, havut ja turve levitetään vasta sitten, kun maanpinta on jo hieman jäässä. Silloin kosteus ei jää pesimään suojien alle ja altista kasveja homeelle.

Suojaa myös versoille

Kuusenhavut suojaavat ikivihreitä kasveja paitsi kylmältä myös kevätauringolta.
Kuusenhavut suojaavat ikivihreitä kasveja paitsi kylmältä myös kevätauringolta. Rönsyansikka kestää hyvin kylmyyttä, mutta etenkin aurinkoisella, lumettomalla paikalla se kaipaa havujen varjostusta.

Huokoinen pakkaspeitto antaa niin ikään hyvän suojan kylmää vastaan. Sillä voi peittää myös versostoja. Esimerkiksi näyttävä, punainen ’Flammentanz’-köynnösruusu kukkii edellisen vuoden versoilla, joten niiden olisi selvittävä talvesta paleltumatta. Versosto peitetään pakkaspeitteellä, joka kiinnitetään köynnöskehikkoon. Jos köynnöksen pystyy irrottamaan seinästä, sen voi taivuttaa varovasti myös maata vasten talvehtimaan. Versot kietaistaan tuolloin peiton sisään ja juuristoalue suojataan lehdillä, havuilla tai turpeella. Pakkaspeitto laitetaan paikoilleen niin ikään vasta kuivalla pakkaskelillä. Peitto suojaa myös kuivattavalta kevätauringolta, joten sitä ei kannata kiirehtiä pois liian aikaisin.

Ennen maan jäätymistä kannattaa nikkaroida ja pystyttää tarvittavat tukikehikot arkojen ikivihreiden ylle. Muun muassa kartiovalkokuusi, tuijat, marjakuuset, alppiruusut ja mahoniat tarvitsevat ainakin ensimmäisinä vuosina suojaa kevätauringolta, jotta ne eivät kuivuisi ja ruskettuisi. Valmiiksi pystytettyihin kehikoihin on kevättalvella helppo kiinnittää varjostusverkot.

Istutukset saattavat tarvita suojaa myös lumitöiltä. Tienvarsilta tuttuja oransseja aurauskeppejä on myynnissä myös kuluttajille. Niillä on kätevä merkitä oman pihan kulkutiet, ettei lumilingon kanssa eksy vahingossa istutusten puolelle.

 
Kärhöjen talvehtimista voi auttaa levittämällä niiden juuristoalueelle talvisuojaturvetta.
Kärhöjen talvehtimista voi auttaa levittämällä niiden juuristoalueelle talvisuojaturvetta. Kosteutta hylkivä turve suojaa myös talvenarkoja ruusuja ja perennoja.
 

Teksti ja kuvat: Sari Toikkanen