Ravintoarvo kertoo rehusta vain osan

Etiketti kertoo rehun lakisääteiset vaatimukset. Tästä virallisesta asiakirjasta jää nopealla vilkaisulla huomaamatta rehun todellinen teho. Rehuarvoja tärkeämpää on se, mitä vaikuttavia raaka-aineita tuote oikeasti sisältää ja miksi ne on valittu.

Enemmän kuin etiketti

Kaikki tuotteen ominaisuudet eivät näy etiketin rehuarvoissa, vaikka ne voivat olla hyvin tärkeitä ruokinnan onnistumisen kannalta. Rehun megajoulesisältö tai rasvaprosentti ei suoraan kerro rehun vaikutuksesta maitorasvan tuotantoon tai lehmän energian saantiin. Osa rehun energiakomponenteista nostaa tehokkaasti verensokeria ja näin ollen tukee parhaiten vastapoikinutta lehmää tuotoskauden alussa. Energia voi tulla myös kovista ja pehmeistä kasvirasvoista. Kovat rasvat nostavat tehokkaimmin maidon rasvapitoisuutta, vaikka itse rehun rasvaprosentti nousee myös pehmeillä rasvoilla.

Myös viljaraaka-aineiden valinnalla on merkitystä, joten pelkkä tärkkelyspitoisuus ei kerro kaikkea rehun käytöstä ruokinnassa. Maissin tärkkelys on pötsissä hitaasti hajoavaa, joten se muun muassa vähentää hapanpötsin riskiä vähäkuituisen säilörehun kanssa. Hankkijan rehuissa käytetään myös litistettyjä Krossi-viljoja. Ne hajoavat pötsissä hitaammin kuin tavanomaiset hienoksi jauhetut viljajakeet.

Etiketin rehuarvoista ei voi myöskään päätellä, onko rehussa käytetty lisäarvotuotteita. Esimerkiksi Hankkijan kehittämät ja patentoimat Progut® ja Progres® eivät nosta rehun energia- tai valkuaispitoisuutta, mutta ne tutkitusti lisäävät rehun syöntiä, nostavat maitotuotosta ja vähentävät maidon solupitoisuutta. Nämä innovaatiot näkyvät etiketin raaka-aineluettelossa usein viimeisimpinä, mutta vaikutuksiltaan määräänsä suurempina.

Progut® ja Progres® - pähkinänkuoressa

  • Hankkijan kehittämät innovaatiot kiertotalouden raaka-aineista
  • Viedään yli 30 maahan
  • Yhteensä yli 70 patenttia
  • Tutkitut ja todennetut hyödyt kaikille tuotantoeläimille

Kaikki yhteisvaikutukset huomioidaan

Rehun kivennäiskoostumuksen tulee aina täyttää eläimen fysiologiset tarpeet. Sillä voidaan myös tietoisesti ratkaista hedelmällisyyteen, sorkkaterveyteen ja vastustuskykyyn liittyviä ongelmia. Esimerkiksi natriumin valinnalla voidaan tasapainottaa pötsin toimintaa. Rehujen tavallisin natriumin lähde on ruokasuola eli natriumkloridi. Suola ei puskuroi pötsin happamuutta, mutta jos osa natriumista on natriumbikarbonaattina, saadaan tasoitusta pötsin pH:n vaihteluun.

Kivennäinen on aina kokonaisuus, joten kivennäisrehujen suunnittelu vaatii tarkkaa raaka-aineiden tuntemusta. Esimerkiksi vitamiinit hapettuvat kivennäisestä helposti lämmön tai valon vaikutuksesta, ja myös muut raaka-aineet voivat heikentää niiden tehoa. Tavallisistakin kivennäisaineista on tiedettävä turvalliset annostelurajat, jotta ei aiheuteta riskiä yliannostukselle tai heikennetä muiden aineiden imeytymistä. Myös esimerkiksi kotoisten rehujen korkea rautapitoisuus asettaa erikoisvaatimuksia kivennäisrehujen koostumukselle.

Vastuu ei lopu rehuauton perävaloihin

Hankkijan ruokinta-asiantuntijat tuntevat omat tuotteensa hyvin. Ruokinta-asiantuntija toimii tiiviissä yhteistyössä tilan kanssa seuraten tuotantotavoitteiden toteutumista. Hän huolehtii sekä ruokintasuunnitelman että rehutuotteen toimivuudesta käytännön tasolle asti. Omien rehujen osaaminen ja asiantuntijuus voidaan täysimääräisesti hyödyntää Sopiva® -tuotteissa, jotka suunnitellaan suoraan tilan oman säilörehun ja muun ruokinnan pohjalta.

Rehujemme raaka-aineet ovat tarkasti analysoituja ja Hankkijan omat, korkeat laatukriteerit täyttäviä. Ajantasainen tieto raaka-aineanalyyseistä, -hinnoista ja teknisistä mahdollisuuksista on edellytys toimivien ja tuottavien rehujen suunnitteluun ja valmistamiseen. Vastuu toimittamastamme rehusta on aina meillä. Tästä syystä vältämme tiedon kulkua välikäsien kautta, ja keskustelemme mieluiten suoraan asiakkaamme kanssa hänen tilansa tarpeista. Me tunnemme omat rehumme kaikista parhaiten, ja haluamme tiivistää tiedon tuotteeksi, joka varmasti toimii.

Älä tyydy yksinkertaiseen!

Hapan pötsi on yksi yleisimmistä lypsylehmien ruokintaongelmista. Se heikentää syöntiä ja kuidun sulatusta sekä altistaa muun muassa sorkkaongelmille. Pötsin matalaa pH:ta voidaan nostaa soodalla, mutta sen vaikutus on usein lyhytaikainen.

Hankkijan Pötsipuskurissa on natriumbikarbonaatin lisäksi pitkävaikutteinen Acid Buf, jonka hunajakennomainen rakenne sitoo happoja itseensä. Laadukas magnesiumoksidi toimii myös tehopuskurina pH:n laskua vastaan ja turvaa lehmän magnesiumin saantia.

Tutkitusti kolmen markkinoiden tehokkaimman pötsin pH:n neutraloijan lisäksi Pötsipuskurissa on orgaanista seleeniä ja B-vitamiinia. Pötsipuskuri toimii myös lämpöstressiä vastaan ja pitää maitorasvan tavoitetasolla kesäkuumallakin!

 

Teksti: Pirjo Hissa, Heikki Ikävalko, Vappu Tauriainen