Äijön tilalla panostetaan arjen sujuvuuteen ja ruokinnan tarkkuuteen
Viimeisen kymmenen vuoden aikana tilaansa aktiivisesti kehittäneet Meri ja Heikki Äijö ovat käyttäneet lypsylehmiensä ruokinnassa Sopivakivennäistä useiden vuosien ajan.
Neljän robotin maitotila Laviassa kehittyy tavoitteellisesti
Meri ja Heikki Äijö pyörittävät neljän lypsyrobotin maitotilaa Laviassa. Yrittäjät ovat kehittäneet tilaa aktiivisesti ja robottilypsyyn on siirrytty vuonna 2021. Neljäs lypsyrobotti otettiin käyttöön viime keväänä. Navetta on nyt saatu täyteen ja tänä vuonna päästään jatkamaan eläinten valintaa ja karjan eläinaineksen kehittämistä.
Meri on itsekin kiinnostunut ruokinnansuunnittelusta ja nauttii seosreseptien päivittämisestä. Kovatuottoisen holstein-karjan kivennäisruokinta on säädetty kohdilleen Hankkijan ruokinta-asiantuntijan Tiina Hakalan kanssa. Kivennäisruokinnan yksityiskohtiin liittyvä tietotaito jalostuu Sopiva-suunnittelua tekevän Tiinan näpeissä käyttövalmiiksi Sopivakivennäiseksi.

Tilakohtaiset Sopiva-ratkaisut helpottavat maitotilan arkea

– Sopivakivennäinen on pidetty ruokinnassa, koska se on kaikkien helppo annostella seokseen eikä tarvitse lisätä kivennäisiä monesta pussista, Meri kuvailee.
Sopivakivennäisen pakkauskoko suunnitellaan vastaamaan seoksen satsikokoa niin, että kivennäisen annostelu seokseen onnistuu kokonaisina säkkeinä. Annosteluvirheen riski minimoidaan, kun kaikki kivennäisruokinnan tärkeät osaset löytyvät oikeassa suhteessa yhdessä pussista. Tämä myös nopeuttaa työntekoa.
Sopivakivennäisen lisäksi Äijöillä on käytössä tilan tarpeisiin suunniteltu houkutusrehu loppukauden lehmille. Niille haluttiin kevyt mutta maittava houkutusrehu ilman kivennäistäydennystä. Tilalla on panostettu resurssien tehokkaaseen kohdentamiseen jo navetan suunnitteluvaiheessa esimerkiksi mahdollistaen kahden eri houkutusrehun käyttö lypsäville. Näin ruokintaa voidaan täydentää tarkemmin lehmien tuotantokauden vaiheen ja maitotuotoksen mukaan.
Yhteistyöllä kehitystä ruokintaan ja tuotantoon

Sopivakivennäistä päivitetään aina säilörehuerien vaihtuessa sekä tarvittaessa joka tilauksen yhteydessä. Kivennäisresepti sekä oikea säkkikoko tarkistetaan seoksen muutosten ja säilörehujen seurantanäytteiden pohjalta.
– Utareterveyttä ja parempaa vastustuskykyä tukemaan haluttiin alun perin korkea seleenitaso, kertoo Meri. Lisäksi kivennäisessä on biotiinia tukemassa sorkkaterveyttä ja maidontuotantoa. Tiivis yhteistyö tilan väen ja ruokinta-asiantuntijan välillä helpottaa tuotannon kehittämistä. Kun seosreseptin toimivuudessa tai tuotantotuloksissa jokin mietityttää, Meri pallottelee seosreseptiä ja kokonaisruokintaa yhdessä Tiinan kanssa.
Sopiva-suunnitteluun kouluttautunut Tiina tuo mukanaan uutta näkökulmaa sekä tietoa kivennäisruokinnan yksityiskohdista. Tilakohtaisesti suunniteltavia Sopiva-tuotteita Meri ja Heikki suosittelevat kaikille arjen helppoutta ja ruokinnan panosten kohdentamista arvostaville tiloille.
– Sopiva-tuotteet sopivat ruokinnan tuottavuuden kehittämisestä kiinnostuneille tiloille, lisää tilaan tutustumassa ollut ruokinta-asiantuntija Ann Henriksson. Käynnin yhteydessä Äijön Sopivakivennäiseen päätettiin lisätä uudet Zinpro® Propath® -hivenaineet, jotka ovat tutkimuksissa muun muassa nostaneet maitotuotosta sekä vähentäneet sorkkasairauksien esiintymistä.
Tilan EKM-tuotos on tällä hetkellä 12 400 kg ja seuraavaksi keskitytään eläinaineksen valintaan ja tuotoksen jatkuvaan kehittämiseen. Tilalla on paljon kestäviä lehmiä, ja ruokinnan panosten aktiivinen kohdentaminen oikeisiin tuotoskauden vaiheisiin auttaa kehittämään tuotosta edelleen.
Sopiva-koulutusohjelma tuo osaamista nautatilojen tueksi
Jatkuva kouluttautuminen tuo uusia työkaluja tilayhteistyön syventämiseen. Hankkijan ruokinta-asiantuntijat kouluttautuvat Sopiva®-suunnittelijoiksi erityisellä koulutusohjelmalla. Suunnittelijoiden syvällinen tietotaito raaka-aineiden tuotantovaikutuksista ja nautojen ravitsemuksesta mahdollistavat nautatiloille ainutlaatuisen palvelun, jossa tilalle sopivat tuotteet suunnitellaan aidosti tilan tarpeisiin ja kotoisiin rehuihin sopiviksi.
Suunnittelijat kouluttautuvat yhdessä säännöllisesti. Tänä vuonna Sopiva-suunnittelijat ovat jo ehtineet perehtyä maitotilojen tuottavuutta parantavien ProPath-hivenaineiden saloihin.