Optimi-palvelumme käytössäsi ympäri vuoden

sikatilan Optimi-palvelu

Hankkijan rehusopimusasiakkaan etuna käytössänne on maksuton Optimi-palvelu. Optimi-palvelussa viljasta analysoidaan raaka-aineista kosteus, valkuainen, hehtolitrapaino sekä ohrasta ja vehnästä myös tärkkelys.

Viljanäytepusseja saat ruokinta-asiantuntijoiltamme, myyntineuvottelijoiltamme sekä myymälöistämme.

Paras taloudellinen ja tavoitteiden mukainen rehustus syntyy, kun tunnetaan viljan laatu tarkasti. Hankkijalta löytyy markkinoiden monipuolisin valikoima ruokintaratkaisuja oman viljan täydentämiseen.

Analysoitujen tietojen perusteella ruokinta-asiantuntijamme suunnittelevat juuri Teidän tilallenne parhaat ruokintaratkaisut.

Edustava näyte on tärkeä

Hankkija, ennakkonäyte

• Ottakaa viljasta edustava näyte pussiin viljaerän eri puolilta. Suosittelemme 10 osanäytteen ottamista ja sekoittamista yhden litran kokoiseksi näytteeksi viljanäytepussiin.
• Huomioittehan, että viljat analysoidaan viljalajikohtaisesti.
• Täyttäkää saatelomake huolellisesti ja merkitkää näytepussiin selkeästi, että vilja-analyysi on tarkoitettu käytettäväksi eläinten ruokintasuunnitelmaan.
• Näytteet voitte palauttaa joko Postin palautuspalvelun kautta, myymäläämme tai ruokinta-asiantuntijallemme.

Eri viljalajeista kannattaa ottaa korjuukaudella mahdollisimman monta osanäytettä jokaisesta. Osanäytteet sekoitetaan hyvin keskenään ja lähetetään viljanäyte analysoitavaksi. Myös näytteenottolaite, joka ottaa näytettä viljavirrasta kuivauksen yhteydessä, saattaa olla kannattava investointi. Jos saman viljalajin viljoja varastoidaan esim. eri lohkoilta erillisiin siiloihin, voi olla järkevää koota erilliset siilokohtaiset näytteet.

Jos ruokinnassa käytetään tilalla viljeltyä hernettä tai härkäpapua, kannattaa myös niistä lähettää näyte analysoitavaksi, sillä niiden valkuaispitoisuus voi vaihdella paljonkin riippuen lajikkeesta ja kasvuolosuhteista.

Koska vilja-analyysiin käytettävät laitteet on kalibroitu eri kasvilajeille, kannattaa näytteet lähettää erikseen, vaikka käytössä siiloon tehtäisiin seos. Ilmoita ruokinta-asiantuntijalle seosviljan koostumus, eli missä suhteessa esimerkiksi kauraa ja hernettä on siiloon varastoitu, niin ruokintasuunnitelman teko onnistuu tarkasti.