Alimetrics Research Oy Hankkijan keskeisenä tutkimuspartnerina

yhteistyön juuret ulottuvat lähes kolmen vuosikymmenen taakse

 

Alimetricsin ja Hankkijan yhteistyön juuret ulottuvat lähes kolmen vuosikymmenen taakse, biotekniikkayhtiö Cultoriin, joka tuolloin omisti Suomen Rehun, ja jonka tutkimusyksikössä Kirkkonummella Alimetricsin perustajajäsenet työskentelivät. Hankkijan Progut® kehitettiin noina vuosina, ja se jatkaa maailmanvalloitustaan yhä tänä päivänä. Alimetrics perustettiin vuonna 2003, ja se on siitä lähtien palvellut kotimaista ja kansainvälistä yrityskenttää erikoisalanaan tutkimusmenetelmät, joilla saadaan syvällistä tietoa kotieläinten suoliston mikrobiyhteisöjen rakenteesta ja toiminnasta. Alimetrics oli Hankkijan keskeinen kumppani vuonna 2009 alkaneessa projektissa, joka huipentui Progres-rehuinnovaation lanseeraukseen vuonna 2014.

 

Haastattelimme Suvi Vartiaista (FT, Head of Animal Science), joka johtaa broilereilla ja muilla kotieläimillä tehtäviä ruokintakokeita Alimetricsissa.

 

Millaiset tilat teillä on tällä hetkellä siipikarjatutkimuksiin?

Käytössämme on broilertutkimustila jossa on kaksi koehallia. Hallit on jaettu aitauksiin ja kussakin aitauksessa on yleensä 14 broileria. Ruokintakokeessa kunkin aitauksen broilerien kasvua seurataan punnitsemalla ne kerran viikossa. Rehun kulutus ja rehuhyötysuhde lasketaan aina samalla kun broilerit punnitaan. Tilamme soveltuvat monenlaisiin ruokintakokeisiin ja ne on hyväksytty myös laitoksiksi, joissa voi tehdä EFSAn vaatimia kokeita, joita tarvitaan uusien rehuaineiden ja rehulisäaineiden tuomiseksi markkinoille. Näytteiden oton yhteydessä pystymme keräämään monenlaisia näytteitä sekä analysoimaan niitä monipuolisesti. Pidämmekin tätä analyysimahdollisuuksien monipuolisuutta ehdottomasti Alimetrics Researchin vahvuutena, meiltä saa kaikki modernin mikrobiologian, molekyylibiologian ja biokemian analyysit sekä pitkän listan kemian analyysejä. Olemme myös aina innokkaita neuvottelemaan asiakkaiden kanssa millainen koejärjestelmä ja analyysipaneeli sopisi parhaiten juuri heidän tarpeisiinsa.

 

Kuinka laajaa asiakaskuntaa palvelette siipikarjakokeiden saralla (esim. maanosat/maat, joista tutkimuspyyntöjä tulee)?

Pääasiallinen markkina-alueemme on Länsi-Eurooppa ja Yhdysvallat. Asiakkaistamme noin 90 % tulee Suomen ulkopuolelta ja ne ovat yleisesti yrityksiä, jotka kehittävät rehulisäaineita, kuten ruokinta entsyymejä ja muita ruuansulatukseen vaikuttavia tehoaineita. Suomen ulkopuolelta tulee usein tutkimuspyyntöjä paikallisiin luonnonyrtteihin tai muihin perinteisiin lääkinnällisiin kasveihin liittyen. Suomessa standardina oleva antiobioottivapaa broilertuotanto on tavoitteena myös muualla maailmassa. Tähän tavoitteeseen pyrittäessä etsitään tuotteita, jotka tukisivat broilereiden terveyttä ja vastustuskykyä ilman antibiootteja ja usein vaihtoehdoksi nousevat perinteiset lääkinnälliset kasvit. Olemmekin saaneet olla mukana useissa mielenkiintoisissa koeasetelmissa, joissa testataan erilaisia luonnosta saatavia tuotteita.

 

Millaisiin siipikarjatutkimuksiin olette nyt erikoistuneet, tai mihin suuntaan haluatte toimintaa kehittää?

Teemme tutkimuksia hyvin monipuolisesti, osa tutkimuksista keskittyy kasvuparametrien tarkasteluun, osassa taas pääpaino on testattavan tuotteen vaikutusten analysoinnissa. Tällaisia tuotteita ovat muun muassa homemyrkkyjen sitomiseen tarkoitetut tuotteet. Tällöin analysoimme homemyrkkyjen määrän broilerin kudoksissa, kuten esimerkiksi maksassa ja tarkastelemme vaikuttaako testituote vähentäen homemyrkyn kerääntymistä kohdekudokseen.
Tulevaisuudessa haluamme ylläpitää monipuolista analyysivalikoimamme ja muokata sitä yhä monipuolisemmaksi. Meitä kiinnostavat erilaiset koeasetelmat, joiden avulla voimme lisätä sekä omaa että asiakasyritystemme tietotaitoa broilereiden kasvatukseen ja fysiologiaan liittyen. Erityisen kiinnostuksen kohteena on broilerin suoliston hyvinvointiin ja tehokkaaseen proteiinin imeytymiseen liittyvä tutkimus. Olemme huomanneet, että proteiinin tehokas imeytyminen on tärkeää broilerin kasvun kannalta. Imeytymättömän proteiinin kohtalona on joutua broilerin umpisuolibakteerien ruuaksi, josta seuraa terveydelle ja kasvulle haitallisten aineenvaihduntatuotteiden muodostuminen. Tästä syystä esimerkiksi vaihtoehtoiset proteiinin lähteet broilerin rehussa tai proteiinin hajotukseen vaikuttavat testituotteet ovat mielenkiintoisia tutkimuskohteita.

 

Millainen merkitys Hankkijan kanssa tehtävällä tutkimusyhteistyöllä on ollut Alimetrics Researchille?

Kuten edellä mainittu, Hankkija on ollut Alimetrics Researchin yhteistyökumppani sen historian alusta alkaen. Erityisen mieleenpainuvaa on ollut kehitystyö Progres®-tuotteen kanssa. Siihen liittyvät useat projektit ja tutkimusasetelmat ovat haastaneet Alimetrics Researchin tiimiä juuri sopivalla tavalla tuomaan esiin parasta osaamistaan. Progres®iin liittyen olemme kehittäneet täysin uusia analyysimenetelmiä laboratorioomme sekä oppineet paljon uutta bakteerien herkkyydestä luonnossa esiintyviä yhdisteitä kohtaan.

Yhteisen historiamme aikana olemme saaneet huomata, että Hankkijan projekteissa on aina mukana uusia ja innovatiivisia tuotekandidaatteja, jotka tulevat Suomen luonnosta ja tukevat suomalaista tuotantoa ja taloutta. Näihin projekteihin on myös kuulunut analyysipalveluja, joiden toteutukseen monilta muilta asiakkailtamme ei ole riittänyt rohkeutta.

Hankkijan ja Alimetrics Researchin yhteistyö pohjaa vahvalle vuorovaikutukselle, jossa molemmat osapuolet jakavat avoimesti tietoa omilta erityisosaamisalueiltaan. Tällä tavoin olemme vieneet läpi monia tutkimusprojekteja, joista saatu tieto on hyödyttänyt Hankkijan tuotekehitystyötä, ja osaltaan mahdollistanut uusien tuotteiden saattamisen markkinoille. Toivomme että yhteistyö Hankkijan ja Alimetrics Researchin välillä jatkuu tulevaisuudessakin aktiivisena ja hedelmällisenä.

 

Teksti: Hannele Kettunen, kehityspäällikkö, Hankkija Oy