Ruokintatutkimuksesta tietoa tulevaisuuden haasteisiin

lehmä

Hankkija tekee tutkimusyhteistyötä useiden tutkimuslaitosten ja yliopistojen kanssa sekä kotimaassa että ulkomailla. Tutkimuksista ja asiantuntijakontakteista saamme uutta tietoa rehuista ja ruokinnasta, mikä hyödyttää myös suomalaisia kotieläintuottajia.

Yksi tärkeistä yhteistyökumppaneistamme löytyy Hollannista, tehokkaan kotieläintuotannon maasta. Hollantilainen tutkimusasema Schothorst Feed Research koordinoi yhteistutkimushankkeita, joihin osallistuu useita eurooppalaisia rehuyrityksiä. Hankkeissa on omat osiot eri eläinryhmille. Hankkija on mukana nauta-, sika- ja siipikarjahankkeissa. Schothost Feed Researchilla on käytössään 230 lehmän tutkimusnavetta ja 150 vasikan ja hiehon kasvattamo. Lisäksi heillä on 350 emakkoa sekä 2 munituskanalaa ja 2 broilerihallia.

Tutkimushankkeet toteutetaan kahden vuoden jaksoina. Niihin osallistuvat rehuyritykset saavat ehdottaa ajankohtaisia tutkimusaiheita ja valita ehdotetuista aiheista kiinnostavimmat. Näin on mahdollista tehdä edullisesti myös perustutkimusta, joka liittyy vaikkapa perusrehuihin, ravintoaineiden tarpeisiin tai erilaisiin ruokintastrategioihin tietyssä tuotantovaiheessa.

Nautahankkeissa olemme saaneet kiinnostavia tuloksia esimerkiksi nurmirehujen vitamiinipitoisuuksista ja säilöntäajan sekä säilöntälaadun vaikutuksesta nurmisäilörehun vitamiinien säilyvyyteen. Seuraavassa hankejaksossa selvitetään mm. valkuaisruokinnan tarkentamismahdollisuuksia ja optimaalista nuorkarjan ruokintaa. Osallistumme myös märehtijöiden metaanipäästöjen vähentämistä tutkivaan hankkeeseen. Hankkijalla on lisäksi omaa, Business Finlandin rahoittamaa tutkimusta, jossa etsimme uusia ratkaisuja kotieläintuotannon ja -terveyden parhaaksi.

Kaikki uusi tieto on asiakkaittemme käytettävissä rehujen ja ruokinnan suunnittelun kautta.

Hollantilainen tutkimuslaitos Schothorst Feed Research on Hankkijan tärkeä yhteistyökumppani.




Kuvat: www.Schothorst.nl