Kevään nurmen viljelyn muistilista

1. Tarkasta nurmien kunto talven jäljiltä ja tee tarvittaessa täydennyskylvö

Aukot kasvustossa aiheuttavat sadonalenemaa ja antavat tilaa rikkakasveille. Täydennyskylvöön sopii hyvin nopeakasvuiset raiheinät, jotka tuovat massaa jo toiseen ja kolmanteen niittoon, sekä timotei joka lisää tiheyttä seuraavan vuoden nurmisatoon.

2. Valitse laadukas nurmiseos joka sopii viljelystrategiaasi

Nurmisiemenvalinta on ensimmäinen paikka vaikuttaa rehun laatuun. Valitse seokseesi laadukkaat lajikkeet, esimerkiksi TuureBOR ja RhoniaBOR -timoteillä saat hyvän kombinaation korkeaa laatua ja jälkikasvukykyä.

3. Panosta täysillä ensimmäisen sadon lannoitukseen

Ensimmäinen nurmisato on kaiken perusta, joten se on viimeinen paikka säästää. Panosta ykkössadon lannoitukseen jotta saat siitä irti mahdollisimman ison ja laadukkaan sadon.

4. Tee tarvittaessa rikkakasvintorjunta ja korjaa hivenainepuutoksia YaraVita-lehtilannoitteilla

Rikkakasvit aiheuttavat sato- ja laatutappioita nurmissa, joten niiden torjuntaa ei sovi unohtaa. Samaan tankkiseokseen voi lisätä YaraVita-hivenravinteita. Hivenravinnetäydennyksellä voit vaikuttaa niin nurmen sadontuottoon kuin rehun laatuun. Valitse oikea YaraVita maanäytteiden ja rehuanalyysien perusteella.

5. Seuraa kasvuston kehitystä ja sääolosuhteita jotta löydät oikean korjuu ajankohdan

Kasvukausien välillä on eroja D-arvon muutoksessa, lämpösumman kertymä on paras indikaatio D-arvon muutokseen. Seuraa kasvuston kehitystä ja lämpösumman kertymää, FieldSense sääasema on oiva apuväline sään seurannan ja korjuun ajoituksen tueksi.

6. Varmista rehun laadukas säilöntä oikealla säilöntäainevalinnalla

Säilöntä on rehunkorjuun kruunaus, ja viimeinen kohta epäonnistua rehunteossa. Säilöntäainevalinta tulee tehdä rehun kuiva-aineen mukaisesti. Märällä, alle 25% kuiva-aineen rehulla happo, kuten Hankkijan Prima, on varmin vaihtoehto. Kuivemmalla rehulla myös biologiset Sila-Bac säilöntäaineet ovat toimivia ratkaisuja.

nurmi