Siemenperunat

Uutta perunaa omalta maalta! Siemenperunat on lajiteltu varhaisesta myöhäiseen lajikkeeseen.

Perunan idut katkeavat helposti

Pääsääntö on, että peruna ei varmasti anna periksi, vaikka ensimmäiset idut katkeaisivat, se puskee kyllä uutta.

Sato paranee, sillä monella vähän ”laiskalla” lajikkeella on taipumusta kasvattaa yksi tai kaksi pääitua, jolloin maavarsien ja sen myötä mukuloiden määrä jää pienemmäksi. Kun nämä ensimmäiset harvat idut katkaistaan, niin siemenperuna hiukan sisuuntuu ja puskee entistä enemmän uusia ituja tilalle.

Silmujahan on joka puolella perunaa, mutta kaikki eivät lähde kasvamaan. Itujen katkeaminen on huono juttu vain silloin, jos hyvin itäneen perunan idut katkeavat juuri ennen istutusta. Silloin uusien kasvattaminen kestää jonkin aikaa, jolloin kasvuun lähtö ja sen myötä sadonkorjuu viivästyy.
Tosin jos ilmat sillä välin lämpenevät, taimettumisen jälkeinen alkukehitys voikin olla nopeampaa, kuin se olisi ollut niillä aiemmilla iduilla. Eli tällöin kasvusto ottaa syntynyttä eroa kiinni. Näin usein käytännössä käy.

Ei siis haittaa, vaikka idut katkeavat.

Siemenperunoiden saapuminen myymälöihin

Viikko 12 Salo, Turku, Pori, Rovaniemi ( Puikula)
Viikko 13 Hyvinkää, Varkaus, Hämeenlinna, Tampere, Virkkala
Viikko 14 Jalasjärvi, Forssa, Huittinen, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Saarijärvi, Laitila, Jyväskylä, Kaustinen, Kyrönmaa, Porvoo
Viikko 15 Kouvola, Eura, Joensuu, Kitee, Loimaa, Närpiö, Salo, Savonlinna, Iisalmi, Kauhajoki, Kokkola, Mikkeli, Mäntsälä, Oulu - Kempele, Rovaniemi, Seinäjoki, Ylivieska
Viikko 16 Alajärvi, Orivesi, Savitaipale, Kiuruvesi, Sysmä, Jämsä, Kajaani, Kalajoki, Keminmaa, Härmänmaa (Ylihärmä)
Viikko 17 Sulkava, Suonenjoki, Vaasa
Viikko 18 Hämeenkyrö