Haravointi syksyllä

Joustava muovinen ämpäri toimii hyvänä apuvälineenä lehtien kompostiin kuljettamisessa.
Hyvät työvälineet ovat tärkeät kaikissa puutarhatöissä, niin myös haravoinnissa.

Syystyöt puutarhassa

Syksyiset haravointitalkoot ovat täällä taas! Haravointi on mukavaa puuhaa, kun siihen asennoituu oikealla tavalla. Ulkoilmassa vietetty aika tekee hyvää ja haravointi on loistavaa kuntoilua. Tarkista ennen puuhaan ryhtymistä, että välineet ovat kunnossa: haravat toimivat ja sinulla on riittävästi isoja säkkejä kuljettaa lehtimassa kompostiin. Esimerkiksi Fiskarsin Lehtiharava Light L on iso, mutta näppärä harava, jolla homma toimii sujuvasti. Riittävän kokoisella pussilla tai muovisangolla lehdet on helppo kuljettaa kompostoitumaan. Jos lehtiä on todella paljon silloin esimerkiksi iso muovi tai pressu toimii hyvänä kuljettajana. Haravoi lehdet siihen ja vedä muovi kompostille.

 
Haravointi syksyllä
Haravointi syksyllä kuuluu mieluisiin puutarhatöihin, mutta liian tarkka siinä ei tarvitse olla.
Lehdet kompostiin
Siirrä liiallinen lehtimassa kompostiin, kukkapenkkiin tai kasvimaalle.

Liian tarkka putsaus ei kannata

Nurmialueilla, joihin tippuu paljon lehtiä paksuksi kerrokseksi haravointi kannattaa suorittaa. Erityisesti isot vaahteran lehdet on hyvä haravoida pois. Liian tarkka tässä puutarhan hommassa ei kuitenkaan kannata olla ja haravoida ihan kaikkia eteen sattuvia lehtiä pois, vaan osan voi huoletta jättää nurmikolle. Ohut lehtikerros on nurmikolle vain hyväksi kun maan pieneliöstö hyödyntää ne. Ne voi vaikka silputa ruohonleikkurilla nurmikon pinnalle. Laatoituksilta, poluilta ja terassipinnoilta lehdet kannattaa harjata ja haravoida myös pois, jotta turhaa sotku ja humusta ei muodostuisi rikkaruohojen kasvualustaksi. Haravoidut lehdet siirretään kompostiin, kasvien suojaksi kukkapenkkiin tai kasvimaalle mullan pinnalle.

Liian tarkka putsaus ei kannata
Haravoidut lehdet siirretään kompostiin, kasvien suojaksi kukkapenkkiin tai kasvimaalle mullan pinnalle.
Hyvät välineet helpottavat haravointia
Ohut lehtikerros nurmikolla on hyväksi maan pieneliöstölle.

Haravointi on hyötyliikuntaa

Haravointi kannattaa ottaa hyötyliikunnan kannalta. Lämmittele ensin. Muista haravoida molemmilla käsillä yhtä paljon, näin kroppa saa sopivasti rasitusta molemmin puolin. Pidä harava lähellä vartaloa ja hartiat rentoina. Voit hyvin pitää välillä pieniä taukoja, istua alas, ja hengittää syvään. Harava toimii hyvänä keppinä, joten pieni tauko keppijumpan parissa tekee hyvää lihaksille. Muista siis myös nauttia syksyisestä säästä ja tekemästäsi puuhasta. Haravoi kevyillä vedoilla. Koska muutamat nurmikolla jäävät lehdet eivät haittaa mitään, voimaa ei tarvitse turhaan käyttää liikaa.

Pieni tauko keppijumpan parissa tekee hyvää lihaksille.
Haravointi on hyvää hyötyliikuntaa, jossa koko kroppa saa liikettä. Harava toimii myös hyvänä keppijumppavälineenä.