Syksy suosii istuttajia

Lapiot esiin ja hihat heilumaan. Kun syyssateet saapuvat, on paras aika istuttaa.
Jäikö kevätkiireissä perennapenkki perustamatta? Vai sotkiko kuiva alkukausi istutusaikeesi? Nyt tilanteen voi paikata, sillä lähestyvä syksy on mitä parhainta aikaa istuttaa.

Marjatuomipihlaja
Varaslähtö kesään. Kun marjatuomipihlajat istuttaa syksyllä, lähtevät ne keväällä joutuin kasvamaan ja usein jo kukkivat ja marjovat samana vuonna.

Taimet eivät ole niin herkkiä kuivahtamaan kuin kevättuulissa. Leppeät, pimeät yöt juurruttavat hyvin, ja syyssateet varmistavat kastelua. Ja mikä vielä plussaa: taimet ovat keväällä valmiina käyttämään lumien sulamisvedet hyväkseen ja lähtevät ripeästi kasvuun.

Kunnollisia puiden, pensaiden, köynnösten ja perennojen astiataimia voi istuttaa niin kauan kuin lapio pystyy maahan. Kovin arkojen lajien, kuten hedelmäpuiden, jalokärhöjen ja -ruusujen istuttamista ei kuitenkaan kannata jättää aivan talven alle. Samoin menestymisvyöhykettään pohjoisemmaksi aiottujen taimien on hyvä ehtiä juurtua uuteen kasvupaikkaansa ennen talvea.

Kastelu tärkeää syksylläkin

Suurimmalle osalle kasveista syysistutus siis sopii. Työ tehdään tuttuun tapaan. Taimille kaivetaan reilu kuoppa, kasvualusta kunnostetaan, taimi irrotetaan ruukustaan ja istutetaan juuripaakkua rikkomatta. Kastelusta on huolehdittava, vaikka maassa ja ilmassa on kosteutta eri tavalla kuin kesällä. Perennalle lorutetaan ensi alkuun ämpärillinen vettä, puun ja pensaan taimelle useampia. Taimen ympärille jätetty painanne helpottaa kastelua. Se on kuitenkin muistettava tasata ennen maan routaantumista, sillä jäätyvä vesi vahingoittaa helposti kasvia.
Kevätistutuksesta poiketen taimille ei anneta enää kovin typpipitoista lannoitetta. Sen sijaan kasvualustaan voi ripotella syys- tai PK-lannosta, joka ajoissa annettuna vahvistaa taimien talvenkestävyyttä. Myös mahdolliset istutusleikkaukset tehdään vasta seuraavana keväänä.

Ensin paakku- ja lopuksi aitataimet maahan

Vuorimänty
Rinteessä kasteluvesi lähtee helposti valumaan. Painanne taimen ympärillä pidättää vettä, ja vastaistutettu vuorimänty pääsee juurtumaan.

Astiataimien lisäksi myynnissä saattaa olla havujen paakkutaimia. Ne on taimistolla nostettu maasta ylös juuripaakkuineen ja kiedottu säkkikankaaseen. Kyseiset taimet on hyvä istuttaa elo-syyskuussa, jotta ne ehtivät juurtua vielä saman kasvukauden puolella. Istuttaessa sidokset avataan ja säkkikangas vedetään varovasti pois istutuskuoppaan asetetun taimen alta. Juuripaakkua ei tässäkään tapauksessa rikota.

Orapihlajien, tuomipihlajien, aronioiden ja muiden pensaiden aitataimet myydään avojuurisina. Niiden istuttamisella ei ole kiire, sillä se tehdään taimien ollessa lepotilassa syys-lokakuussa. Aitataimien ei ole tarkoituskaan juurtua enää ennen talvea, vaan jono lähtee kasvuun kevään tullen.

Teksti ja kuvat: Sari Toikkanen