Kukkamukulat

Kasvata itse perinteiset mustanmerenruusut, begoniat ja suppilokukat kukkamukuloista.

Achimenes eli Torpankukka on huonekasvi, joka menestyy valoisassa ja lämpimässä kasvupaikassa sisällä, ei siedä auringonpaahdetta. Normaali huonelämpötila, talveksi voidaan sijoittaa viileämpäänkin, ei kuitenkaan alle 14 asteen. Torpankukka tykkää suihkuttelusta ja kastelusta aluslautasen kautta. Syksyllä kukinnan jälkeen jätetään kasvi kastelematta, kun lehdet ovat hieman varisseet, varret leikataan ja juurakko saa olla kuivillaan talven yli turvepehkussa. Kevään koittaessa kasvatus aloitetaan uudelleen.

Begoniat istutetaan kuohkeaan, humuspitoiseen multaan ruukkuihin tai laatikoihin. Ne asetetaan siten että ne tulevat juuri mullan pinnan tasalle. Taimet viedään ulos yöpakkasten mentyä. Upeasta kukinnasta saa nauttia kesäkuusta pakkasten tuloon asti. Ensimmäiset pakkaset yleensä tuhoavat kukkaloiston. Sen jälkeen mukulat kaivetaan maasta ja niiden annetaan kuivahtaa sisällä. Kun multa ja kasvinjätteet irtoavat helposti, mukulat puhdistetaan niistä. Ne säilytetään kuivassa turpeessa, paikassa, jonka lämpötila on noin 10–12 astetta. Mukulat esikasvatetaan taas uudelleen seuraavana keväänä.

Gloxinia eli Suppilokukka on kukkiva huonekasvi. Se viihtyy puolivarjossa tai varjossa. Kukinta-aika on kevät-kesä. Suppilokukka viihtyy tasaisen kosteassa mullassa, jonka annetaan hieman kuivahtaa kasteluiden välillä. Kastele mielellään aluslautasen kautta. Suppilokukka ei pidä suihkuttelusta.

Onnenapilassa on pienet sipulimaiset mukulat. Ne istutetaan varhain keväällä sisällä ruukkuun noin 5 cm syvyyteen. Ruukut sijoitetaan viileään ja valoisaan paikkaan. Taimet siirretään ulos, mielellään aurinkoon ja vettä läpäisevään maahan, kun maa on lämminnyt. Syksyllä mukulat nostetaan ylös ja toimitaan kuten begonioiden kanssa.