Innehållet avgör mineralköpet!

mineralköpet

När det gäller mineralutfodring lönar det sig inte att gå in för snabbvinster. Mineralernas positiva effekter på fruktsamheten, klövhälsan och hållbarheten kan ses först med tiden, utom då det gäller akuta förlamningar. ”När du väljer mineralfoder, använd lite tid för att sätta dig in i mineralets egenskaper ordentligt”, uppmanar utvecklingschefen inom specialfoder Vappu Tauriainen.

Som exempel lyfter hon fram produkten Lypsykivennäinen Mg+ som ingår i Plus-mineralserien och rekommenderas för högavkastande besättningar samt under betesperioden. ”När vi studerar produktens innehåll närmare märker vi, att Lypsykivennäinen Mg+ innehåller två olika magnesiumkällor: magnesiumoxid och magnesiumfosfat”, berättar Tauriainen. Varför det? Magnesiumoxid är en bra magnesiumkälla för nötkreatur och det har också en buffrande effekt på våmmens pH. I stora mängder börjar magnesiumoxid ändå oxideras, dvs. förstöra mineralets E-vitamin. ”I Hankkijas mineraer kommer en del av magnesiumet från magnesiumfosfat, varvid de viktigaste vitaminernas hållbarhet i mineralet säkerställs för hela lagringstiden”.

Också annars är det bra att syna mineralerna ur många vinklar. Till exempel absorberas organiska spårämnen på samma sätt som aminosyror, så deras upptagning är säkrare i alla förhållanden. Då vi granskar mineralernas etikett hittar vi de organiska spårämnena i näringsämnesförteckningen. Till exempel betyder glycinkelat av zink organiskt zink.

Nu är det tid att uppdatera de egna mineralerna till dagens nivå

 
Vägguret tillverkas i Finland av inhemsk björkfaner. I samband med beställningen kan du välja om du vill ha ett biffdjur eller en mjölkko som motiv på urtavlan.

Beställ minst 1200 kg Hankkijas mineral före 30.4.2021, så får du ett väggur med nötkreatursmotiv. Vägguret tillverkas i Finland av inhemsk björkfaner. I samband med beställningen kan du välja om du vill ha ett biffdjur eller en mjölkko som motiv på urtavlan.

Kampanjen gäller alla Hankkijas Namino-, Hertta- och mjölmineraler och även Sopivamineraler. Vägguret du får som kampanjförmån levereras i maj-juni.

Kampanjtiden är 1.3.-30.4.2021