Energiarehu on enemmän kuin energialisä

Acetona®-energiarehuilla on ollut tyytyväisiä käyttäjiä jo kymmenien vuosien ajan. Harva on tullut ajatelleeksi, miten energiarehut oikeastaan lehmän elimistössä vaikuttavat.

Nauta

ENERGIAREHU VAIKUTTAA loppujen lopuksi erittäin vähän lehmien päivittäiseen energiansaantiin. Esimerkiksi 200 gramman päiväannos Acetona Energy Plus -liuosta lisää lehmän päivittäistä energiansaantia vain noin prosentilla. Silti vaikutus maitotuotokseen voi olla useita kiloja paremman terveyden ja tiinehtymisen lisäksi. Mistä tämä johtuu?

Kuvottavat ketoaineet

Ketoaineita muodostuu tyypillisesti lehmän laihtuessa, kun rasvoja poltetaan energiaksi. Jos rasvoja poltettaessa maksassa on puutetta verensokerista, rasvat eivät pala loppuun asti vedeksi ja hiilidioksidiksi, vaan vajaasti ketoaineiksi. Ketoaineiden määrä nousee liikaa. Ketoaineet aiheuttavat lehmälle kuvottavan olon, jolloin se ei halua syödä ja voi entistä huonommin. Kun laadukkaalla energiarehulla saadaan lisättyä lehmän verensokeria, ketoaineiden määrä veressä vähenee ja lehmä voi taas keskittyä olennaiseen – syömiseen. Lehmä saa lisäenergian siis oman parantuneen syöntikykynsä kautta. Lisääntynyt nälkä saa lehmät kiertämään myös robotilla innokkaasti.

"Kun ketoaineiden määrä veressä vähenee, lehmä voi taas keskittyä olennaiseen – syömiseen."

Kumpaa antaisit vastapoikineelle?

Energiarehuja vertaillaan usein niiden etiketissä ilmoitetun energia-arvon perusteella. Tämä ei kuitenkaan kerro tuotteen vaikutuksesta. Hyvänä esimerkkinä voidaan käyttää rypsiöljyä. Sen energia-arvo on noin puolet suurempi kuin puhtaan propyleeniglykolin. Energia ei ole kuitenkaan heruvalle lehmälle yhtä käyttökelpoisessa muodossa, ja pehmeä kasvirasva saattaa jopa heikentää pötsin toimintaa.

Tutkimustietoa laboratoriosta ja navetalta

Acetona-energiarehujen raaka-aineiden vaikuttavuus tunnetaan tarkasti. Hankkija selvitti yhteistyökumppaninsa tutkimuslaitos Alimetricsin kanssa erilaisten makeiden sokeri- ja sokerialkoholipitoisten rehuaineiden vaikutusta pötsikäymiseen. Tutkimuksessa saatiin vahvistusta sille, että sokerialkoholit ohittavat lehmän pötsin propyleeniglykolin tavoin. Sokerialkoholeja, kuten ksylitolia, pötsimikrobit eivät käyttäneet ravinnokseen. Ne eivät myöskään happamoittaneet pötsiä. Sokerialkoholit imeytyvät verenkiertoon, ja lehmä käyttää niitä energian ja verensokerin lähteenä. Sokerialkoholeja ja propyleeniglykolia käytetään kaikissa Acetona energiarehusarjan tuotteissa. Edullinen glyseroli puolestaan hajosi suurimmaksi osaksi pötsissä sokereiden tapaan. Se nosti maitohappoa ja alensi pötsin pH:ta seitsemän tunnin kuluttua ruokinnasta. Eläinten ruokintatutkimuksissa on raportoitu myös voihapon nousua, sitten kun pötsimikrobit ovat ehtineet sopeutua käyttämään glyserolia.

Käytännön kokemusta ei voita mikään

Risto Lemmetty ja ruokinta-asiantuntija Paula Fiore keskustelemassa ruokintakokeen tuloksista.

Asiakastiloilta saamme päivittäin käyttäjäkokemuksia tuotteistamme, mutta teemme paljon myös tutkimussuunnitelman mukaisia käytännön tutkimuksia. Yksi näistä oli Lehmälääkäreiden kanssa yhteistyössä tehty ruokintakoe Risto Lemmetyn tilalla Orivedellä joulukuussa 2020. Kokeessa testattiin Acetona Energy Plus -liuoksen vaikutusta maitotuotokseen sekä lehmien energiataseeseen. Energian saantia arvioitiin verinäytteiden perusteella. Vain kahdessa viikossa tilalla saatiin aikaan selvä muutos. Maitotuotos nousi keskimäärin +3,7 kg/lehmä. Eniten maitotuotos nousi luonnollisesti vastapoikineilla lehmillä, jopa +12,3 kg, mutta myös myöhemmässä tuotosvaiheessa olevilla lehmillä nähtiin selvä tasonnosto. Ketoaineiden määrä oli Acetona-liuoksen käytön jälkeen pienempi, mikä kertoo lisääntyneestä energian saannista ja laihtumisen vähenemisestä. Hienoja tuloksia, ja kaikkein parasta oli yhteinen onnistuminen ja aito käytännön kokemus.

Syksyn uutuus – Acetona Energy Boost

Vain propyleeniglykolia ja sokerialkoholia sisältävä uusi, tehokas energialiuos robotille tai seokseen. Kirkas, sakkautumaton koostumus ja vain tutkitusti vaikuttavia raaka-aineita. Acetona Energy Boost sisältää lisäksi koliinia, joka ehkäisee maksan rasvoittumista ja ylläpitää tehokasta aineenvaihduntaa. Pakkauskoot 230 ja 1100 kg. Kysy lisää omalta ruokinta-asiantuntijaltasi!


Teksti ja kuva: Vappu Tauriainen, Hankkija Oy