Huippurehu houkuttelee lehmät robotille

Pahoittelemme painetussa lehdessä olleita virheitä, jotka on korjattu tähän artikkeliin. Tilan energiakorjatun maidon määrä oli ProAgrian tuotosseurannassa olevista maitotiloista viidenneksi paras ja tilan ruokintasuunnitelmat tulevat muualta kuin Hankkijan Marjo Ala-Kopsalalta

Uusi robottirehu sai Heiskan tilan lehmät villeiksi. Huipputuottoisen karjan maidon rasvapitoisuus nousi 0,2 prosenttiyksiköllä.

Marika Heiska painottaa, että lehmät pitää saada kiertämään kunnolla robotilla, jos haluaa parantaa tuotosta. Marjo Ala-Kopsalalla on käsissään uutta Huippu-Houkutus-robottirehua.

NIVALALAISELLA HEISKAN TILALLA tehdään haastattelupäivänä kokoviljasäilörehua. Kari Heiska vastaa peltotöistä ja hän on kiireisenä rehunkorjuussa. Kesän rehusato näyttää elokuun puolessa välissä kokonaisuutena hyvältä. Marika Heiskalla on aikaa pysähtyä keskustelemaan lehmien ruokinnasta ja nauttimaan Hankkijan ruokinta-asiantuntijan Marjo Ala-Kopsalan tuomaa satatonnarikakkua. Lotta-lehmä on jo tilan 14. satatonnari. Tilan 55 holsteinlehmän keskituotos oli viime vuonna peräti 13 970 kiloa energiakorjattua maitoa. Tulos oli ProAgrian tuotosseurannassa olevista maitotiloista viidenneksi paras. Huipputuottoinen karja vaatii tarkasti suunnitellun ruokinnan. Heiskat halusivat nostaa maidon pitoisuuksia ja ottivat yhteyttä Ala-Kopsalaan. – Pitoisuudet oli hieman alakantissa ja siihen halusimme korjauksen. Hankkija kehittikin meille uuden houkutusrehun robotille, Marika Heiska kertoo.

– Tulokset alkoivat näkyä heti. Lehmät menivät aivan sekaisin ja suorastaan ravasivat robotilla. Ensikot kävivät lypsyllä parhaimmillaan 3,9 kertaa vuorokaudessa, kun rajaksi oli asetettu neljä kertaa. Ensikoiden keskituotos nousi uusiin ennätyslukemiin ja on nyt viimeisen 12 kuukauden ajalta 13356 EKM-kiloa.

Korkeatuottoisessa karjassa rasva ja valkuaispitoisuudet laimenevat helposti. Siksi Heiskan tilalla kiinnitetään niihin erityistä huomiota sekä jalostuksessa että ruokinnassa. Seosrehuun menee Hankkijan suunnittelema Sopivarehu.

"Tulokset alkoivat näkyä heti. Lehmät suorastaan ravasivat robotilla."

Ala-Kopsala kertoo, että Heiskan tilalle kehitetyn Huippu-Houkutuksen toimivuuden taustalla on rehun rasvasuhteiden muuttaminen. Uuden rasvakoostumuksen ansiosta rehun rasvat siirtyvät aikaisempaa paremmin maitoon. Rehu tukee pitoisuuksien lisäksi pötsin tasapainoista toimintaa muun muassa Progres®- ja Progut®- innovaatioiden ansiosta. Huippu-Houkutuksen lisäksi lehmät saavat seokseen suunniteltua Sopivarehua. Heiskan lehmien hyvä tuotos ei synny pelkästään rehuista, vaan on pitkäjänteisen ja tinkimättömän työn tulos.

– Lehmien ongelmiin pitää puuttua heti. Jos näen esimerkiksi ontuvan lehmän puolenyön aikaan, niin sille laitetaan sorkkakenkä heti, eikä odoteta seuraavaan aamuun, Marika Heiska painottaa. – Pidämme myös navetan kohtuullisen väljänä. Vanhan navetan mitoituksista ja korkeasta tuotostavoitteesta johtuen ihanteellinen lypsyssä olevien määrä on alle 50.

Heiskan tilan pihatto on laajennettu 55 lehmälle sopivaksi vuonna 2008. Rehut korjataan 88 hehtaarin alalta. Nurmisäilörehun lisäksi viljellään kokoviljasäilörehua ja puitavaa ohraa.
Heiskan tilan pihatto on laajennettu 55 lehmälle sopivaksi vuonna 2008. Rehut korjataan 88 hehtaarin alalta. Nurmisäilörehun lisäksi viljellään kokoviljasäilörehua ja puitavaa ohraa.
 
Kari ja Marika Heiska ovat tyytyväisiä viime kesän rehusatoon. Ensimmäisen säilörehusadon D-arvo oli 710. Elokuussa korjattiin kokoviljasäilörehua hiehoille.

HEISKAN MAITOTILA, NIVALA
• Omistajat: Kari ja Marika Heiska vuodesta 1999 alkaen, ei ulkopuolisia työntekijöitä.

• Eläimet ja navetta: 55 holsteinlehmää, vuonna 2008 remontoitu yhden lypsyrobotin pihatto, ruokinta traktorilla vedettävällä apevaunulla, keskituotos 13 974 EKM kg/lehmä/vuosi 2022.

• Pellot: Viljelyala 88 ha. Säilörehunurmea, kaura-vehnä-hernekokoviljasäilörehua, puitavaa ja kuivattavaa ohraa.

• Motto: ”Mikä ei vaikuta lehmien hyvinvointiin tai maidon laatuun, sitä ei tarvitse tehdä”

Uudet tuotteet testataan tiloilla

Uusi Huippu-Houkutus sai alkunsa siitä, kun nivalalaiselle Heiskan tilalle suunniteltiin tilan muita rehuja täydentävä ja lehmiä robotille houkutteleva täysrehu.

– Muutimme tilalla käytössä olleen houkutusrehun rasvakoostumusta siten, että aikaisempaa suurempi osa rehun rasvoista siirtyisi maidon rasvaksi. Onnistuimme niin hyvin, että kyseisen tilan rehusta tuli syyskuussa tuotevalikoimaamme kaikkien saatavilla oleva Huippu-Houkutus-rehu, kehityspäällikkö Pirjo Hissa kertoo.

– Rehujen kehitystyö lähtee melko usein liikkeelle siitä, että asiakkaamme kaipaa ratkaisua johonkin ruokinnalliseen ongelmaan. Meillä on koko ajan menossa useampia ruokintakokeita Suomessa ja Euroopan muissa maissa. Jos maitotila haluaa olla mukana rehujen kehitystyössä, kannattaa rohkeasti kertoa tuotannon kehitystarpeista ruokinta-asiantuntijoillemme, Hissa kannustaa.

Huippu-Houkutus-rehulla haluttiin nostaa korkeatuottoisen karjan maidon rasvapitoisuutta. Kehitystyön kärkenä oli robottirehun sisältämien kovien ja pehmeiden rasvojen suhde. Uusi Huippu-Houkutus sisältää muun muassa viljoja, maissia, melassileikettä, kovaa rasvaa, soodaa, propyleeniglykolia sekä Hankkijan kehittämiä Progres®- ja Progut®-rehuvalmisteita.

– Rehun raaka-aineet tasapainottavat pötsin toimintaa ja pitävät yllä oikeaa happamuustasoa. Osa rehun sisältämistä kovista rasvoista siirtyy suoraan maitoon. Rehu tukee myös eläinten terveyttä ja parantaa vastustuskykyä, Pirjo Hissa tiivistää

 

Teksti ja kuvat:
Markku Pulkkinen