Miten valitsen oikean viljankorvaajan

Kesän 2021 viljasato oli tavallista heikompi. Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan ohran sato oli 26% ja kauran 34% alhaisempi kuin edellisenä vuonna. Monella karjatilalla vilja ei riitä koko talveksi.

Hankkijan viljatäydennysrehut ovat oiva apu oman viljan täydennykseen tai korvaamiseen. Ne ovat lämpökäsiteltyjä, tasalaatuisia ja maittavia. Rehujen valmistukseen käytettävä vilja on aina tutkittua ja täyttää Hankkijan laatuvaatimukset.

Viljaseos, Viljamix, Viljaplus ja Vilja-Maissiseos voivat tarvittaessa korvata kotoisen viljan kokonaan. Sopivimman tuotteen valintaan vaikuttavat säilörehun laatu ja tilan oman viljan laatu.

Kaikkein vahvimmat viljatäydennysrehut, Viljavahva ja Maissiseos, on tarkoitettu vain oman viljan ohelle ruokinnan vahvistamiseen. Niiden sopiva käyttömäärä on noin 2-3 kg/pv.

Hankkijan ruokinta-asiantuntijat auttavat sinua valitsemaan tilallesi sopivan viljatäydennysrehun ja neuvovat sen käytössä.

viljatäydennysrehut

Viljaa korvaavat täydennysrehut

Viljaseos vastaa ravintoarvoiltaan hyvää ohraa. Se sopii sekä seosruokintaan että erillisruokintaan. Viljaseoksella voidaan korvata oma vilja joko kokonaan tai osittain. Viljaseos on eniten myyty viljatäydennysrehu.

Viljamix on kauran veroinen, hieman kevyempi ja edullisempi viljarehu. Myös sitä voidaan käyttää joko ainoana tai täydentävänä viljarehuna. Se sopii sulavan säilörehun rinnalle tai painavan kotoisen viljan jatkeeksi.

Vilja-Maissiseos on energiapitoinen ja lypsättävä viljarehu, jossa on 25 % maissia. Se sopii erityisen hyvin korkeatuottoisen lypsykarjan ruokintaan. Maissin tärkkelys on pötsiystävällistä ja hitaasti hajoavaa, joten Vilja-Maissiseos on toimiva valinta myös vähäkuituisten säilörehujen täydentämiseen. Vilja-Maissiseoksella voidaan korvata oma vilja joko kokonaan tai osittain.

Viljaplus on tärkkelyspitoinen viljatäydennysrehu, jonka pääkomponentti on vehnä. Se sopii täydentämään huonosti sulavia säilörehuja, joilla ei tule maitoa. Sulava tärkkelys piristää pötsin toimintaa ja vahvistaa maitotuotosta. Viljaplussaa voidaan tällaisissa tapauksissa käyttää ainoanakin viljarehuna. Sillä voidaan myös täydentää omaa, laadultaan kevyehköä viljaa.

Omaa viljaa vahvistavat rehut

Viljavahva on erittäin energiapitoinen vehnä-maissikomponentti. Se voi sisältää myös kuorittua kauraa. Viljavahvan tärkkelyspitoisuus on erittäin korkea. Siksi sitä ei suositella ainoaksi viljarehuksi, vaan täydentämään ja vahventamaan kotoista viljaa. Erityisen hyvin Viljavahva sopii huonosti sulavien säilörehujen ja kevyiden kotoisten viljojen rinnalle. Viljavahvan tyypillinen käyttömäärä on 1-3 kg/lehmä/pv.

Maissiseos on maissivaltainen viljakomponentti, joka sopii korkeatuottoiselle lypsykarjalle oman viljan vahventamiseen. Maissi on erittäin lypsättävää. Maissiseoksessa on korkea energia- ja tärkkelyspitoisuus, mutta sen tärkkelys on pötsiystävällistä ja hitaasti hajoavaa. Siksi Maissiseoksella voidaan täydentää myös vähäkuituisia säilörehuja. Maissiseosta suositellaan kotoisen viljan ohelle. Sopiva Maissiseoksen käyttömäärä on noin 2-3 kg/lehmä/pv. Jos oma vilja loppuu kokonaan, kannattaa vaihtaa Vilja-Maissiseokseen.

Katso video: Viljat vähissä? – Näin valitset oikean viljankorvaajan