Rehualan kuulumisia Euroopasta

navetta Itävallassa

Rehualan vuotuinen Intercoop Europe Animal Feed Congress järjestettiin toukokuun lopulla Itävallan Salzburgissa. Kongressin pääteemana oli tänä vuonna kotieläintuotannon kestävyys, josta tutkijat ja rehualan asiantuntijat toivat esille uutta ja mielenkiintoista tietoa. Intercoop tarjoaa myös oivan mahdollisuuden verkostoitumiseen muiden eurooppalaisten rehunvalmistajien kanssa. Ensi vuonna on Hankkijan vuoro isännöidä Intercoop-rehukongressia ja jatkaa hyvää yhteistyötä eurooppalaisten rehualan kumppaneiden kanssa.

Kohti kestävää kotieläintuotantoa

Kongressissa Itävallan AREC Raumberg-Gumpensteinin tutkija Thomas Guggenberger esitti laskelmia kaasupäästöjen ilmastovaikutuksista. Metaani hajoaa nopeasti, mikä vähentää sen suhteellista vaikutusta ilmaston lämpenemiseen pitkällä aikavälillä. Hiilidioksidi puolestaan on erittäin kestävä, joten sen vaikutus ilmakehässä on pitkäaikainen ja kumuloituva. Metaanipäästöjen alentaminen on askel oikeaan suuntaan, mutta lyhyen aikavälin tarkasteluissa metaanin merkitys korostuu liikaa. Hiilidioksidipäästöjen kuriin saaminen on huomattavasti tärkeämpää.

Münchenin teknillisen yliopiston Wilhelm Windisch korosti biomassojen kierrätyksen merkitystä ravinnontuotannon kestävyyden arvioinnissa. Jos tuotetaan 1 kg vegaaniruokaa, syntyy samalla vähintään 4 kg ei-syötävää biomassaa. Nauta pystyy tuottamaan tästä vielä 0,5 kg arvokasta proteiinipitoista ravintoa.

Tanskassa oli tutkittu metaanin tuotantoa vähentävän Bovaer 3-NOP valmisteen vaikutusta maidontuotantoon. Lisäainevalmisteella saavutettiin merkittävä metaanin tuotannon vähennys. Lehmien syönti ja maitotuotos pysyivät ennallaan.

Sveitsissä on rakennettu kaupallinen järjestelmä, jonka avulla maatalous voi osallistua vapaaehtoiseen hiilipäästöjen vähentämiseen. Karjatila ostaa rehutuotteen, jossa on mukana metaanin ja ammoniakin tuotantoa alentava kasviuutevalmiste. Viljelijä siirtää oikeuden käyttää ilmastovähennystä Fenacolle, joka maksaa rehunvalmistajalle lisäaineen kustannusosuuden. Viljelijän ei siten tarvitse maksaa kuin pelkän rehun osuus. Fenaco voi jälleenmyydä päästövähennysoikeuksia. Järjestelmää valvoo ja todentaa Gold Standard.

Lisäansioita maidontuotantoon

Kongressiohjelmaan sisältyi myös tutustumista Itävallan maatalouteen ja maidontuotantoon. Itävallassa luomutuotannolla on merkittävä asema, varsinkin vuoristoseudulla. Maidosta noin 30 % tuotetaan luomuna. Luomumaidon hinta on 11 snt korkeampi kuin tavanomaisen, ja heinä-luomumaidon hinta 35 snt korkeampi.

Vuoristoseuduilla tilat ovat pieniä, mutta kotieläintuotteiden jatkojalostus, tilamyynti ja turismi tuovat lisätuloja. Vierailimme karjatilalla, joka valmistaa jersey-lehmien maidosta erilaisia juustoja ja suklaata. sekä myy maatilakaupassa omia hilloja, spelttiviljatuotteita, yrttiteetä, hunajaa ja luonnonkosmetiikkaa. Vierailevat koululaisryhmät saavat valmistaa omia juustoja. Turisteille on tarjolla majoitusta.

Toinen lypsykarjatila sijaitsi vuoristossa lähellä laskettelukeskusta. Alppimallisesta talosta vuokrataan huoneita turisteille, ja lehmien hoidon lisäksi isäntä ajaa talvisin rinnekonetta. Pihattonavetassa asustaa 30 luomulehmää. Nurmirehut korjataan viistoilta rinnepelloilta.

navetta Itävallassa
navetta Itävallassa