Foder som är skräddarsydd för ekoproduktion

Sinikka och JukkaTuominen

På Jukka och Sinikka Tuominens gård i Lundo produceras ekomjölk med en genomsnittlig avkastning på 10 500 kg. På gården finns sammanlagt 65 mjölkande kor och i sin helhet 115 djur. Den nya och luftiga ladugården togs i bruk i oktober 2014 och snart efter det flyttades gården helt och hållet över till ekoproduktion. Utöver egna åkrar skördar gården foder också för andra gårdar. Sammanlagt blir det även 500 hektar att skörda under säsongen. ”Sommaren är en hektisk tid”, skrattar Jukka Tuominen.

På en ekogård stiger betydelsen för egen foderproduktion mera än vanligt. Procentarna på kraftfoder har exakta begränsningar och fodret som är gjord av ekologiska råvaror är dyrare än vanligt foder. Gården Uusitalo använder i sin utfodring ensilage med hög proteinhalt, spannmål och Sopiva-halvkoncentrat, som är skräddarsydd för ekoproduktion. Av ensilaget vill gården få protein via rätta växter och fiber via en lite senare skörd. Grovfodret odlas av klöverhaltig vall, ärt-vete-havreblandning och blålusern.

Noggrann komplettering och djup kunskap

Skräddarsydd Sopivarehu® byggs enligt ensilageanalyserna och den ändras med några månaders mellanrum. Den nära kontakten med foderexperten Erja Lehtimäki och en låg tröskel för att ta kontakt åt båda håll är viktigt för gården. ”Jag kan bara ringa, om dyngan ser ut så eller så. Erja är mycket kunnig i sitt jobb och ändrar fodret vid behov”, säger Sinikka Tuominen.

Då gården flyttades över till ekoproduktion lyckades de behålla avkastningsnivån och den goda hälsotillstånden och även förbättra dem. Det här möjliggjordes på grund av samtidig övergång till robotmjölkning. Tack vare Sopiva-foder kan gården försäkra, till exempel tillräcklig mängd av selen, även i ekoproduktion. På gården fastställs kraftfodernivåerna skilt för varje ko. Således beaktas också egna observationer i ladugården i utfodringen.

Gården Uusitalo vill lyfta mjölkproduktionen tydligt fram. På gården arrangeras varje höst traditionella bondgårdsdagar, som har tusentals besökare. Familjerna från närområdet har varit ivriga över möjligheten att få besöka en riktig bondgård. Bilder och historier från gården hittar man på deras Facebook-sida. Vid vägen nära gården kan man också se olika färggranna höbalskonststycken som piggar upp vardagen.