Kivennäinen on tae terveydestä

Kivennäinen pitäisi kirjoittaa isolla K:lla, niin tärkeä se nykypäivän naudalle on. Jokainen elimistön solu ja reaktio vaativat kivennäisaineita toimiakseen. Kivennäisillä tai vitamiineilla, kuten biotiinillä, voi olla myös suora tuotosta lisäävä vaikutus.

Kivennäisaineiden puutoksia voi olla hankala havaita. Ferrisin ym. (2010) tutkimuksessa vain hieman normaalia alhaisempi ruokinnan fosforitaso heikensi syöntiä ja tuotosta verrokkiryhmään nähden. Vaikutus oli ensimmäisenä vuonna vähäinen, mutta neljänteen vuoteen mennessä negatiivinen vaikutus syöntiin ja maitotuotokseen oli jo selkeä. Fosforin puutos on näkyvissä jo monissa kotimaisissakin karjoissa. Poikimahalvauslehmät tarvitsevat usein kalkin lisäksi fosforia, ja ns. makurilehmiä näkee yhä useammin.

Minimitarve ei riitä huipputuotokseen

Nautojen kivennäisten ja hivenaineiden tarve vaihtelee iän, koon ja tuotoksen mukaan. Nykylehmä ei kuitenkaan ole sama kuin kymmenen tai kaksikymmentä vuotta sitten. Kansallisesti määritellyt kivennäisruokinnan tavoitteet perustuvat vanhoihin Luonnonvarakeskuksen tutkimuksiin 550 kg painoisella lehmällä. Hankkijalla kivennäisten suunnittelu perustuu tuoreisiin kansainvälisiin tutkimuksiin hollantilaisen yhteistyökumppanin, Schothorstin tutkimuslaitoksen kanssa. Keski-Euroopasta tuotavat kivennäiset on useimmiten suunniteltu täydentämään maissisäilörehua, joka eroaa kivennäiskoostumukseltaan nurmisäilörehusta. Kotimaassa käytettävä rypsi asettaa myös vaatimuksia esimerkiksi jodin suhteen.

"Kivennäinen pitää yllä hyvää rehun syöntiä"

 
Kivennäinen on tae terveydestä

Mihin tilasi kivennäisruokinta perustuu?

Hankkijalla kivennäisruokinta suunnitellaan aina säilörehuanalyysin perusteella. Optimaalisin täydennys saadaan valitsemalla tilalle yksilöllisesti suunniteltu Sopivakivennäinen®. Kivennäisen hinta on kokonaisruokinnan kannalta vain muutamia prosentteja. Käytännössä sen merkitys on kuitenkin paljon isompi. Laadukas, nykynaudalle suunniteltu kivennäinen on tae terveydestä ja mahdollistaa parhaat tuotantotulokset.

Teksti: Vappu Tauriainen, Hankkija Oy

 

Liittyvät tuotteet