Progres edistää lypsylehmien kestävyyttä ja pitkäikäisyyttä

Lehmät laitumella

Progres®-rehuinnovaatio lisättiin Auto-Krossi -täysrehuihin ja Huippu-puolitiivisteisiin, ja sitä on myös Primo -vasikkarehuissa. Miten Progres vaikuttaa, ja mitä etua siitä on?

Hankkijan kehittämä ja patentoima Progres on kotimainen mäntyöljyvalmiste, jonka tehoaineita ovat resiinihapot. Progresin tehoaineet ovat samoja kuin pihkassa. Pihkapohjaisia voiteita on käytetty suomalaisessa kansanperinteessä ihohaavojen hoitoon hyvällä menestyksellä.

Progresin on havaittu eheyttävän suoliston kuntoa

Ghentin yliopiston tutkimustulosten mukaan Progresin tehoaineet eheyttävät ruoansulatuskanavan limakalvoja. Tulehdussolut ja kollageenin hajotus vähenevät, ja suolen pinta tiivistyy. Progres muokkaa mikrobistoa ja vähentää taudinaiheuttajien määrää. Mahan ja suolen pinta tervehtyy. Vasikkatutkimuksissa ripulipäivät ovat vähentyneet Progresin avulla, samoin lääkityksen tarve.

Progres suojaa normaalia ravintoaineiden imeytymiskykyä. Tutkimuksissa onkin havaittu, että Progres parantaa vasikoiden kasvua ja rehuhyötysuhdetta. Siitä on hyviä kokemuksia myös poroilla. Progresia rehussaan saavat eläimet ovat silminnähden rauhallisia ja tyytyväisiä, ja ravinnon hyötysuhde kasvuun on hyvä. Terveestä suolistosta ravintoaineet imeytyvät hyvin. Energiaa ei kulu tulehduksiin eikä vastustuskyvyn haasteisiin.

Lypsylehmillä parempi energia-aineenvaihdunta ja vähemmän sairaspäiviä

Progres tukee lehmän energia-aineenvaihduntaa. Vastapoikinut, heruva lehmä laihtuu. Sen syöntikykyä ja terveyttä voidaan tukea antamalla verensokeria nostavia valmisteita. Ranskassa järjestetyssä herumiskauden ruokintatutkimuksessa saatiin Progresin ja Progutin yhdistelmällä yhtä hyvä tulos kuin 240 g/pv annoksella propyleeniglykolia. Lehmien laihtuminen väheni, veren ketoaineet alenivat, ja maitotuotos nousi. Ensikoilla suurin etu oli maitotuotoksen nousu, yli 3 kg/pv. Vanhemmilla lehmillä laihtuminen väheni merkittävästi. Progresia ja Progutia tai propyleeniglykolia saaneilla ryhmillä energiavaje jäi pienemmäksi ja energiatase korjaantui nopeammin kuin muilla lehmillä. Niiden kuntoluokka putosi vain - 0,6 yksikköä, kun muiden lehmien kuntoluokka putosi selvästi enemmän, - 1,0 yksikköä.

Lypsylehmätutkimuksissa havaittiin myös, että Progresia saaneilla lehmillä oli vähemmän utaretulehduksia ja sairaspäiviä. Aineenvaihdunnalliset ongelmat poikimisen jälkeen altistavat myös muille terveysongelmille. Voimakas laihtuminen lisää ontumisen ja sorkkaongelmien riskiä, heikentää syöntiä ja lisää lehmän ennenaikaisen poiston riskiä. Progres turvaa lehmien selviytymistä riskialttiin poikimisjakson yli seuraavalle tuotoskaudelle.

Progres tukee eläinten tuotantoa, terveyttä ja hyvinvointia. Terve ja hyvinvoiva nauta kasvaa hyvin, syö hyvin ja käyttää ravintoaineet maidontuotantoon hyvällä hyötysuhteella. Tuotannon kannattavuus paranee. Progres edistää lehmien kestävyyttä ja pitkäikäisyyttä luonnollisella tavalla.