Siemenperunat - kesä- ja syysperunat

Uusia perunoita omalta maalta! Siemenperunat istutetaan keväällä, kun maa on jo sulanut ja näitä varhaisperunoita pääsee nauttimaan kesän tai alkusyksyn aikana.

Siemenperunoiden saapuminen myymälöihin
Perunalajikkeilla on eroa. Valikoimasta on pyritty tekemään monipuolinen, jotta jokainen löytäisi itselleen sopivimman.
Suomen suosituin perunalajike on Annabelle, joka hurmaa herkullisuudellaan. Helpoiten viljeltävä lajike on Colomba. Se valmistuu nopeasti ja on todella viljelyvarma – kasvaa hyvin kaikenlaisilla maalajeilla. Lisäksi ruuan valmistus Colombasta on helppoa kun se käy yleisperunana kaikenlaiseen kokkailuun.

Varhaista satoa: Timo on varmin (kasvaa nopeasti vaativissakin olosuhteissa) Herkullisin: Annabelle (ihana, hieman kermainen maku!) Rutonkestävin: Suosittelemme nopeakasvuista lajiketta kuten Colomba (ehtii kasvaa isoksi ennen kuin rutto pysäyttää kasvun) Uuniperuna: Mozart Paras muusiperuna: Calle (ehdottomasti!) Raskas maalaji: Annabelle, Siikli, Carrera Kevyt maalaji: Colomba, Calle, Mozart
Kyllä. Pienpakkauksien siemenperunat ovat käsittelemättömiä ja niitä voi syödä.
Torjunta-aineilla (ammattiviljelijät) tai valitaan rutonkestäviä lajikkeita (nopeakasvuiset varmin valinta). Ruttoa torjutaan myös huolehtimalla kasvupaikan hyvinvoinnista esimerkiksi vaihtelemalla perunamaan paikkaa tai istuttamalla siihen välillä muitakin kasveja. Rikkakasvien poisto edesauttaa perunoiden kasvua, sillä näin peruna saa kaikki maassa olevat ravinteet.
Katkaistaan varret, jolloin rutto ei pääse leviämään. Huom. Katkaistut varret kerätään pois pellolta.
Rutto iskee ensin perunan lehtiin. Yksittäisiä ruttoisia lehtiä voi kerätä pois pellolta. Kun ruttoisuus lisääntyy, niin sitten varret kerätään pois, jotta rutto ei leviä perunan mukuloihin.
Talviperunat kestävät varastointia parhaiten. Tuleentuneet (valmiit) perunat varastoidaan kuivana. Mitä parempi kuori – sitä parempi säilyvyys.
Peruna kasvaa maassa kuin maassa. Saveen tai hiekkaan ei kannata istuttaa. Multava maa on paras kasvupaikka.
Maassa on tällöin liikaa typpeä –perunalla on oma lannoitteensa, jossa on vähemmän typpeä.
Varhaisperunat kasvavat noin 8 viikkoa. Kesäperunat noin 10 viikkoa. Talviperunat yli 12 viikkoa. Kasvuaikaan vaikuttaa oleellisesti sää ja olosuhteet! Perunat keräävät lämpösummaa ja mitä nopeampaa saavat sitä kerättyä, sitä nopeampaa kasvu on.