Parhaat perunat kasvatetaan itse

Perunoiden viljeleminen on helppoa. Peruna kun kasvaa melkein missä tahansa olosuhteissa! Peruna tarvitsee kasvaakseen vain multaa, lämpöä ja vähän vettä. Se on yksi harvoista hyötykasveista, jonka voi melkein vain ”unohtaa” kesäksi. Ja mitä ihania herkkuja mullasta löytyykään! Peruna on myös erittäin terveellinen ja sisältää muun muassa kuitua, rautaa, kaliumia ja eri vitamiineja. Perunasadosta joka ikinen kotikokki osaa loihtia maukkaan aterian.

Siemenperunat istutetaan perunamaalle, kasvulaatikkoon tai vaikkapa ämpäriin! Kultamukuloiden etsiminen mullasta muistuttaa aarteen etsintää. Se kuinka nopeasti peruna kasvaa, riippuu lajikkeesta. Nopeat varhaisperunat kuten Timo ja Carrera voivat tehdä satoa jo 8 viikossa jos lämpöä on ollut riittävästi. Kesäperunat kuten Annabelle ja Colomba viikkoa–kahta myöhemmin. Talviperunat nostetaan vasta elo–syyskuussa. Ne säilyvät oikein varastoituina seuraavaan kevääseen saakka. Perunoiden kasvua voi myös jouduttaa esikasvattamalla niitä sisällä ja siirtämällä kasvussa oleva perunantaimi sitten ulos, kun säät sen sallivat.

Peruna on kaikille tuttu raaka-aine ruuanlaitossa. Huonoinkin kokki osaa keittää perunat! Itse kasvatetut perunat tulee aina syötyä. Eikä tarvitse miettiä päätänsä puhki mitä niistä laittaisi. Keitettyjä varhaisperunoita voikastikkeen kanssa, hyrskypottuja, muusia, uunijuureksia, uuniperuna, lohkoperunoita, kiusaukset… Ihan mitä vain mieli tekee!

Käytä sertifioitua siementä

Jotta perunat jaksavat kasvaa hyvin ja sadosta tulee terve ja hyvä, kannattaa perunat kasvattaa sertifioidulla siemenperunalla. Sertifioidun siemenperunan viljelyä ja varastointia on seurattu viranomaisten taholta. Niiden terveys on tutkittu laboratoriossa. Kuka nyt haluaisi istuttaa siemenperunoiden mukana viheliäitä perunatauteja omalle kasvimaalleen? Elinvoimainen siemenperuna on avain hyvään perunasatoon.

Kaikki Hankkijan valikoimassa oleva siemenperuna tuotetaan Tyrnävällä. Tyrnävä on Suomen ja Pohjois-Euroopan ainoa virallinen puhtaan siemenperunan tuotantoalue.

Väriä ruokapöytään terveellisistä antioksidanteista

Jo tavalliset perunat ovat oikeaa terveysruokaa mutta uutuuslajike Violet Queen sisältää muiden terveellisten ainesosien lisäksi huikean määrän antioksidantteja! Terveelliset antioksidantit ovat värjänneet Violet Queen -lajikkeen kokonaan violetiksi. Vaikkapa punaviiniin tai punakaaliin verrattuna Violet Queen sisältää nelinkertaisen määrän terveellistä antosyaania – lisäksi perunaa nautitaan suurempina kerta-annoksina, jolloin myös nautitaan enemmän tätä terveellistä antosyaania.

Antosyaaneihin on liitetty lukuisia ihmisten terveyttä edistäviä vaikutuksia, kuten sydän- ja verisuonitautien, metabolisen oireyhtymän kehittymisen ja ikääntymiseen liittyvien aivotoimintoja rappeuttavien häiriöiden ehkäisy sekä silmien terveyden ylläpito. Tieteellistä näyttöä näistä terveysvaikutuksista tuotetaan enenevissä määrin. Tuoreet tutkimukset osoittavat myös, että antosyaanit voivat edistää jaksamista ja elimistön palautumista urheilusuorituksen jälkeen sekä madaltaa korkeaa kolesterolia. Violet Queenistä saat siis ruokapöytääsi terveellisyyttä, väriä ja taatusti mielenkiintoisen keskusteluaiheen. Violet Queen sopii kaikkiin perunaruokiin. Erityisen herkullinen paahdettuna uunissa tai perunasalaatissa. Maistuu myös ihan keitettynä sellaisenaan!

Violet Queen on aikainen syysperuna eli satoa pääsee korjaamaan hyvissä ajoin elokuussa. Yksi siemenperuna tuottaa runsaasti mukuloita, joten kannattaa huolehtia, että satomukuloilla on tilaa kasvaa.

Perunanviljelyn lyhyt oppimäärä

Siemenperunat säilytetään +2 – +8 asteen lämpötilassa. Kun ne otetaan lämpimään ne alkavat itämään. Perunat voi idättää joko valoisassa tai pimeässä. Siemenperunoiden vihertyminen ei haittaa eikä itujen katkeamisesta kannata huolestua. Peruna tekee katkenneiden itujen tilalle uusia.

Kun siemenperunat on idätetty (2–4 viikkoa) ne istutetaan maahan. Perunamaalle voi heittää ensin lannoitetta, kourallinen per neliö. Maa käännellään kuohkeaksi noin 25 cm syvyydeltä. Siemenperunat asetellaan riviin noin 30 cm välein. Perunarivien välille jätetään 70–80 cm tyhjää, jotta multa riittää kunnollisten kekojen (penkkien) muodostamiseen. Näin myös perunan juuristolle jää tilaa kasvaa. Ympärillä olevasta mullasta kasataan siemenperunoiden päälle 15 cm korkuinen penkki. Penkki pitää kosteuden tallessa ja luo pesän satomukuloille.

Kesän aikana on hyvä huolehtia rikkakasvit pois perunamaalta, jotta ravinteet menevät perunalle. Huom! Erityisesti kasvulaatikoissa multa kuivuu nopeasti, joten niitä kannattaa kastella, jotta satomukulat eivät olisi rupisia.

Perunoita voi alkaa syödä sitä mukaan kuin satoa tulee. Kasvuaika on lajikkeesta riippuen 8–12 viikkoa.