Toksiinimörkö?

27.11.2017

Lypsylehmillä toksiinien tiedetään mm. lisäävän tulehdusherkkyyttä

Hometoksiinit ovat oiva aihe pelotteluun erityisesti haasteellisen kesän jäljiltä. Lypsylehmillä toksiinien tiedetään mm. lisäävän tulehdusherkkyyttä, heikentävän hedelmällisyyttä sekä vaikuttavan maksan ja munuaisten toimintaa. Hometoksiinit ovat valitettavasti usein se viimeinen syy, mitä lähdetään penkomaan, kun lehmillä on runsaasti epämääräistä sairastelua.

Märehtijöiden kohdalla kuulee usein sanottavan, että pötsihän pelastaa hometoksiinien haitoilta. Osittain tämä on totta. Pötsimikrobit muuntavat hometoksiineja vähemmän haitalliseen muotoon. Miten tehokas hometoksiinien eliminoija pötsi sitten on oikeasti? Korkeatuottoisilla lehmillä pötsin virtausnopeus on suuri. Osa toksiineistakin todennäköisesti ohittaa pötsin. Lisäksi hometoksiinien haittavaikutusten riski tietysti kasvaa, jos toksiinien pitoisuus ruokinnassa kasvaa. Erityisesti tiedetään, että yhdistelmä eri hometoksiineja on haitallisempaa kuin esimerkiksi vain korkea deoksinivalenolin (DON) määrä rehuissa.

Hankkija analysoi hometoksiinipitoisuuksia kaikista saapuvista vilja eristä, eikä rehutehtaille vastaanoteta toksiinipitoisuudeltaan korkeita vilja-eriä. Märän kesän ja huonojen korjuuolosuhteiden seurauksena eniten korkeita DON-pitoisuuksia on mitattu kauroista, mutta myös ohrasta ja vehnästä. Alueelliset erot viljojen toksiinipitoisuuksissa ovat suuria. Hometoksiineista puhtaimmalta vaikuttaa Varsinais-Suomi kaikkien viljalajien osalta. Homeriski voi lisääntyä myös vasta varastoinnin aikana, jos esimerkiksi viljan kuivatus ei ole ollut riittävän huolellista ja nopeaa. Murskevilja on myös herkkä homehtumaan säilönnän epäonnistuessa.

Oman toksiinimörkönsä selättämiseen suosittelisinkin ehdottomasti ruokinnassa olevan viljan toksiinien analysointia. Toksiiniongelma ei ole helposti nähtävissä lypsylehmiltä, joten murehtimalla asia ei ratkea. Korkea maidonsolupitoisuus ilman selkeää sairastumista voi olla yksi merkki, mutta tietysti sen takaa voi löytyä helpomminkin hoidettavia taustatekijöitä. Selkeästi homeisten rehujen syöttöä tulee välttää kaikille naudoille. Hometoksiinit eivät kuitenkaan aina näy rehussa päällepäin. Herkimpiä hometoksiineille ovat nuoret eläimet: Vasikat, joilla ei ole vielä pötsinkään tuomaa suojaa.

Hometoksiiniriskin arviointiin ja mahdollisten toksiinien haittavaikutusten minimointiin apunasi ovat Hankkijan nautatilojen myyjät. Tilakohtaisiin Sopiva-rehuihin on mahdollista valita useampia eri vaihtoehtoja toksiinien haittojen vähentämiseen.


Milla Frantzi, kehityspäällikkö, erikoisrehut

Milla Frantzi
Kehityspäällikkö, erikoisrehut

Innostukseni kohde on lypsylehmien ruokinnan suunnittelun ja ravitsemuksen syvällinen ymmärtäminen. Tilojen ruokinnan onnistumisia ja ongelmatilanteiden ratkeamista on mielestäni mahtavaa seurata. Joka päivä oppii ja ymmärtää jotain uutta niin lehmistä kuin ihan pötsimikrobienkin toiminnasta. Blogissani käsittelenkin ajankohtaisia ja askarruttavia nautojen ruokintaa koskevia asioita sekä mielenkiintoisia lypsylehmiä koskevia tutkimustuloksia.