Hankkijan ja Zinpron ideat jalostuivat Kultakivennäisiksi lypsylehmille

Tammikuussa 2025 tuotiin Suomen markkinoille ainoat tuottavuutta kehittävät kivennäiset – Kultakivennäinen Lypsy ja Kultakivennäinen Umpi. Tuotteet on suunniteltu karjoille, joilla ruokinnan palaset ovat jo kunnossa, mutta karjasta löytyy vielä potentiaalia tuotoksen nostamiseen.

Lypsylehmän kehittynyt tuotantokyky edellyttää tarkkaa hivenaineruokintaa

Lypsylehmien maidontuotantokyky ja samalla myös fyysinen koko on kehittynyt nopeaa tahtia viimeiset vuosikymmenet. Kun huippusuorittaja tekee työtään, korostuvat ruokinnan yksityiskohdat, kuten hivenaineiden saatavuus. Lypsylehmän keskeiset elimistön toiminnot: tiinehtyminen, poikiminen ja maidon muodostuminen, ovat kaikki satojen hormonien ohjaamia. Hivenaineet ovat hormonien välttämättömiä ainesosia. Hivenaineita tarvitaan myös sorkkien rakennusaineina ja sorkkia tarvitaan, no yksinkertaisesti sanottuna paljon.

Kansainvälisissä tutkimuksissa on jo pitkään haettu hivenaineiden suositustasoja, joilla voidaan turvata nykylehmän tarpeet. Haasteeksi on muodostunut se, että tarvetaso on korkea ja samalla markkinoilla olevien hivenaineiden käytettävyys ruoansulatuksen ja imeytymisen jälkeen on vajavainen. Liian korkeat pitoisuudet ovat haitallisia lehmille, joten yleisesti käytössä olevilla hivenaineilla ei tarvetta pystytä täyttämään.

ProPath-ratkaisu hivenaineruokinnan uusiin vaatimuksiin

<b>Timo Krekilä</b> ja Zinpron <b>Marie-Laure Ocaña</b> tarkastelemassa seoksen koostumusta.
Timo Krekilä ja Zinpron Marie-Laure Ocaña tarkastelemassa seoksen koostumusta.

Zinpro on tarttunut hivenaineruokinnan haasteeseen ja luonut uuden ajan Zinpro® ProPath® -hivenaineet, joita käytetään Kultakivennäisten tehoaineina. ProPathin avulla hivenaineiden saanti voidaan nostaa tuottavuutta kehittävälle tasolle. ProPath-hivenaineiden teho perustuu patentoituun valmistusteknologiaan. Erityisen molekyylirakenteensa ansiosta ne ovat vakaita ruoansulatuskanavassa, imeytymiskykyisiä ja pitkään aineenvaihdunnan saatavilla. Uuden ajan ProPath-hivenaineet kestävät ruoansulatuskanavan pH:n vaihtelut, jolloin hivenaineet kulkeutuvat tehokkaasti kohdekudoksiin.

ProPath-hivenaineet on sidottu imeytymistä tehostaviin aminohappoihin: glutamiinihappoon ja lysiiniin. Näiden aminohappojen ja patentoidun valmistusteknologian avulla hivenaineet imeytyvät aktiivisesti verenkiertoon, pysyvät elimistön saatavilla pidemmän aikaa ja ovat tehokkaammin solujen ja kudosten käytössä. Näin eläinten hyvinvointia ja tuotantotuloksia tukeva määrä hivenaineita saadaan elimistön käyttöön.

Myös pötsimikrobit tarvitsevat osansa hivenaineista ja niitä varten Kultakivennäiset sisältävät myös perinteisiä epäorgaanisia hivenaineita, jotka ovat pötsimikrobien käytettävissä toisin kuin ProPath-hivenaineet. Tuotteiden sisältö on suunniteltu 2030-luvun lypsylehmien ravintoainetarpeiden mukaisesti uusinta tutkimustietoa hyödyntäen.

Yhteistyössä uusi suunta suomalaiselle kivennäisruokinnalle

Zinpron Marie-Laure Ocaña tarkastelemassa vuoden mittaisen ProPath-ruokintatestin tuloksia.
Zinpron Marie-Laure Ocaña tarkastelemassa vuoden mittaisen ProPath-ruokintatestin tuloksia.

Suomalainen nurmirehuvaltainen ruokinta on ainutlaatuista maailmassa. Yhteistyössä Zinpron kanssa Hankkija on luonut Kultakivennäiset, joilla voidaan kehittää suomalaisten maitotilojen tuottavuutta huomioiden nurmivaltaisen ruokinnan erityispiirteet.

ProPath-hivenaineita testattiin vuoden mittaisessa ruokintatestissä Krekilän tilalla Kälviällä. Krekilän tilan yrittäjien mielestä Hankkijan ja Zinpron asiantuntijoiden käynnit tilalla ja hivenaineruokinnan kokonaisvaltainen tarkastelu vuoden ajan antoivat kaivattua uutta tilanteessa, jossa ruokinnan peruspalaset ovat jo kohdallaan. Vierailuilta jäi mieleen erityisesti umpilehmien ruokintojen tarkastelu. Kääntämällä katseet ruokinnan yksityiskohtiin voidaan rehuihin sijoitetun pääoman tuotto saada moninkertaisena takaisin.

Tuloksia Krekilän tilan ProPath-ruokintatestistä

• Sorkkavaurioiden määrä vähentyi 48 %
• Siirtymäkauden sairauksien määrä vähentyi 35 %
• Kierrot lypsyrobotilla lisääntyivät
• Maitoa tuli vuodessa 22 900 kg enemmän lehmämäärän pysyessä samana (153 kpl)