Nyt on rehusiilojen siivouksen aika!

Rehusiiloja on muistettava huoltaa tasaisin väliajoin vähintään kerran vuodessa. Välttämätön huoltotoimenpide on tyhjentää ja puhdistaa rehusiilot vähintään vuosittain kaikista rehujäämistä. Puhdistus tehdään mekaanisesti harjaamalla, jota tarvittaessa voidaan tehostaa kuivadesinfiointiaineella. Siiloa ei tule pestä vedellä, ellei voida varmistua siitä, että siilo ehtii kuivua kunnolla ennen uutta rehuerää. Siilohuollon yhteydessä on hyvä tarkistaa myös kuljettimien kunto ja tehdä vaadittavat kiristykset.

Keväällä ja syksyllä muuttuvat sääolosuhteet sekä isot vuorokauden sisällä tapahtuvat lämpötilavaihtelut voivat muodostaa siiloihin kondenssivettä. Mikäli näin pääsee käymään, rehurakeet imevät itseensä kosteutta ja voivat jauhaantua ja takertua siilon seinämiin.

Siilon huollon yhteydessä on hyvä tarkistaa myös ympäröivät alueet ja huomioida kuinka paljon tilaa rehuautot vaativat liikkuakseen. Kulkuteiden on oltava esteettömiä ja hyvin huollettuja. Samalla kannattaa myös miettiä, olisiko uuteen rehusiiloon investoiminen ajankohtaista. Isompi siilo nimittäin maksaa itsensä nopeasti takaisin pienentyneinä rahtikustannuksina.

Mikäli rehusiilojen huolto ei ole aiemmin kuulunut laajaan kevätsiivoukseen, varaa tänä keväänä siilon siivoukselle huoltopäivä ennen kuin uusi erä ehtii saapua.

 

Siilon huoltajan TOP 5:

  • 1. Tyhjennä siilo vähintään kerran vuodessa
  • 2. Varmista siilon hengittävyys ja puhdista pölynpoistokanavat
  • 3. Tarkista siilomerkinnät
  • 4. Estä lintujen ja jyrsijöiden pääsy siiloihin
  • 5. Varmista purkupaikkojen siisteys